Szupercellákat hozhat a holnapi hidegfront

időjárás, zivatar Fotó: Pixabay

Északnyugat felől markáns hidegfront érkezik holnap, keleten, északkeleten, valamint Vas és Zala megyében heves viharok lehetnek.

hirdetés

Csütörtökön még marad a kánikula, az érkező hidegfront előtt 32-37 fokig melegszik a levegő. Délután északnyugat felől azonban megérkezik a front, így átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és záporok, zivatarok is több helyen kialakulhatnak az országban.

hirdetés

Elsősorban keleten, északkeleten, valamint Vas és Zala megyében jelentős esély kínálkozik szupercellás zivatarok kialakulására. Ezekhez felhőszakadás, károkozó szélroham, akár 3-5 cm átmérőjű jég társulhat. A fronttal együtt nagy területen északnyugatira fordul, és megerősödik a szél. Amilyen gyorsan jön, ugyanolyan gyorsan távozik is a front, pénteken már sok lesz a napsütés, legfeljebb az ország középső harmada fölött sokasodhatnak meg a gomolyfelhők, de csapadék nem várható. Mérséklődik a kánikula, a többfelé szeles időben délután 24-29 fok várható.

Szombaton friss lesz a reggel, 11-16 fokig csökken a hőmérséklet, az átmelegedett lakásokat érdemes lesz kiszellőztetni. Napközben a napsütésé lesz a főszerep, csak időnként lehet több felhő az égen, de esni nem fog sehol. Keleten még élénk, erős lehet az északias szél. Délután 25-30 fokot mérhetünk.

Viszonylag még friss lesz a vasárnap hajnal is, napközben viszont a túlnyomóan derült, napos időnek és az újonnan fölénk áramló meleg levegőnek köszönhetően már 28-33 fokig emelkedik a hőmérséklet. Igazi strandidővel búcsúzik tehát a június.

Ezeken a napokon délelőtt 10 és délután 16 óra között sokfelé nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, így ajánlott lesz kerülni a közvetlen napfényt, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel, szalmakalap, napszemüveg viseletével védekezni a leégés ellen – írja az Időkép.

hirdetés

Szóljon hozzá!

33 + = 39