A Jobbik is ismertette álláspontját a közgyűlés napirendi pontjairól

közgyűlés Fotó: Körös Hírcentrum

Kocziha Tünde a Jobbik képviselője is ismertette az álláspontját a közgyűlés néhány napirendi pontjáról.

A bányató, vagy más néven anyaggödör témája is felmerült. Kocziha Tünde elmondta, hogy ő volt az, aki a kérdést a tó ügyével kapcsolatban a közgyűlés elé vitte. Azóta sok minden történt: a lakosság megmozdult,  gyűléseket, szerveztek a Fiumei utcai bányató és az élővilágának megmentése érdekében.

hirdetés

A közgyűlésen arra az egyöntetű álláspontra jutottak, hogy az anyaggödörnek, a még meg sem kezdődött feltöltését leállítják. A Wenckheim-kerékpárút megépítésekor keletkezett föld eltárolására pedig további megoldásokat keresnek.

Úgy gondolom, hogy ez egy olyan példaértékű ügy volt, ahogyan a megoldása is olyan példaértékű volt, hogy ezt a jövőben is hasonlóképpen, vagy ugyanígy kell alkalmazni. És abban az esetben, ha ilyen a lakosságot érintő ügyről van szó, akkor mindig ki kell kérni a véleményüket.

– mondta el Kocziha Tünde.

Korábban volt már hasonló eset, amikor egy ilyen tavat feltöltöttek, de akkor nem volt lakossági ellenállás, és nem is került a közgyűlés elé. Ebből is látszik, hogy ha a civilek felemelik a szavukat, akkor képesek elérni a céljaikat.

A másik napirendi pont a Csabagyöngye szőlőültetvény volt.

„Azt mondhatom, hogy az előterjesztés, felért egy részletes beismerő vallomással. Az előterjesztésben szereplő táblázatból egyértelműen kiderül, hogy nagyon komoly veszteséget jelent a városnak ennek a szőlőültetvénynek a fenntartása. A várható kiadás 13 millió forint, míg a bevétel ennek a töredéke kétmillió-nyolcszázezer forint. Ebből egymillió forint az szőlőültetvényen megvalósuló rendezvény bérleti díja.”

A képviselő asszony nem érti, hogy milyen rendezvény lehet, ami egymillió forint bevételt hoz, csak a bérleti díjból a város kasszájába. Véleménye szerint ez inkább egy fiktív szám lehet, amivel javítani próbálták a mérleget. Amikor ebbe a projektbe belefogtak, ő maga is támogatta a szőlőültetvény létrejöttét, viszont azóta folyamatosan átgondolatlan fejlesztések történtek és nem megoldott a mára egyre nagyobb termésnek a felhasználása sem.

A Csaba Nap is vitát gerjesztett a közgyűlésen.

Ennek az volt az előzménye, hogy az eddigi hagyományokkal ellentétben most a Polgármesteri Kabinet lett megbízva a Csaba Nap megrendezésével. A közösségi oldalon már egy hete komplett programmal van meghirdetve. A felszólalóknak az volt a problémája, hogy miért nem a CsabaParkban és miért nem a Vagyonkezelő Zrt. megrendezésében kerül sor erre az eseményre.

„A hosszas vita után sem derült ki a számomra, hogy valójában ezeknek a felvetéseknek mi a célja. Végül polgármester úr kérdésére derült ki, hogy miért vitatkoztak a képviselők erről. Az volt a félelme az egyes képviselőknek, hogy mivel a polgármester stábja rendezi a Csaba Napot, ők nem vehetnek részt ebben. Úgy vélem, hogy ez az egész vita a közgyűlés komolyságához nem illő volt, és azt is szeretném megjegyezni, hogy én nem vettem észre a polgármester úr részéről az öt év alatt semmilyen diszkriminációt a képviselőkkel kapcsolatban.”

Kocziha Tünde azonban úgy érzi, hogy az ellenzéki képviselők diszkriminálva vannak a kormánypárti frakció részéről. Ő maga nem szokott például meghívókat kapni a különböző önkormányzati rendezvényekre. A képviselő asszony úgy gondolja, hogy ezen a viselkedésen változtatni kell a jövőben. Hiszen a törvény szerint minden képviselőnek egyenlő joga van a városban.

Szóljon hozzá!

6 + 3 =