Herczeg Tamás: az Alföldvíz problémáiról is zajlik az egyeztetés

Fotó: Körös Hírcentrum

Hamarosan lezárul a parlament tavaszi ülésszaka. Az aktuális témákról a Körös Hírcentrum stúdiójában kérdeztük Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt.

hirdetés

Többek között már most tárgyalták a 2020-as költségvetést is. Ezzel kapcsolatban megosztotta a képviselő, hogy július 12-én döntenek majd magáról a költségvetésről. Egy gazdaságvédelmi és egy családvédelmi akcióterv az, ami a kormányzati kommunikációban hangsúlyos. Ez a költségvetés sarokszámait tekintve is látszik. 2200 milliárd forint jut a családok támogatására, ami egy dinamikusan növekvő forrást jelent. Hiszen egy kulcsfontosságú kérdést próbál ezzel az akciótervvel a kormány megoldani. Mégpedig a demográfiai kérdést – emelte ki Herczeg Tamás. A gazdaságvédelmi akcióterv pedig több ponton könnyít a vállalkozások adóterhein és egyszerűsíti is az adózásukat. Például a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkenése is ezt a célt szolgálja.

hirdetés

A demográfiai változások között érdemes beszélni arról, hogy növekszik a születéskor várható élettartam. Kevés gyermek születik és egyre több az idős, nyugdíjas ember. Ez egyrészt jó hír, másrészt nagy terhet ró a szociális, és az egészségügyi ellátórendszerre. Emellett egyre nagyobb a munkaerőhiány amiatt, hogy kevesen is vannak fiatalok és sokan inkább Nyugat-Európában próbálnak szerencsét. A KSH adatai szerint ma már azonos azon munkavállalók száma, akik kimennek és azoké, akik hazajönnek.

A béremelésekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet Herczeg Tamás, hogy bár Magyarországon jelenleg alacsonyak a bérek, egy lassú felzárkózás elindult. Hirtelen nem emelhető a fizetés 9-10 százaléknál jobban, mert a munkáltatók terhei nehezen kigazdálkodhatóak lesznek.

A civil szervezetek támogatása szintén felmerült a költségvetés tárgyalásakor. Ez a szektor is nagyobb támogatást kap a következő évben. Szűkítve a területet, például Békéscsabán és vonzáskörzetében is látszik, hogy erősödik a civil szervezetek köre. Nagyon sokrétű, sokszínű a civil szervezetek működése. Számos kötelező feladatot látnak el állami szolgáltatók helyett. Olyan szövetei ezek a helyi társadalmaknak, amik nélkül sokkal sivárabb lenne az élet. Lesz egy igen dinamikus növekedés a civil szervezetek támogatásában is – zárta Herczeg Tamás.

Az Alföldvíz helyzetéről szintén kérdeztük a képviselőt, hiszen a napokban már tüntetés is volt Budapesten a cég nehézségei miatt. Mint megtudtuk Herczeg Tamástól, az elmúlt hetekben igen intenzív tárgyalások folytak arról, hogyan lehetne ezt a kritikus helyzetet megoldani. Bármi is merült fel, nem csak a rezsicsökkentés az oka annak, hogy ilyen költségvetési helyzetbe került a cég. Egyrészt belejátszik a közműadó, másrészt az ivóvízhálózatot fel kellene szakaszosan újítani, és a béremelésekkel is foglalkozni kellene. Az Alföldvíz Zrt. nem mehet csődbe, olyan nem lehet, hogy ne legyen ivóvíz-szolgáltatás a térségben. Folynak az egyeztetések, a remények szerint ebben az évben meg fog oldódni a cég sorsa.

Több más témáról is szó esett az interjúban, például az István malommal kapcsolatos fejleményekről is beszámolt a képviselő. A teljes interjút itt meghallgathatják:

 

Kapcsolódó tartalom:

hirdetés

Szóljon hozzá!

26 + = 30