Hamarosan kezdődik a Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán

Shakespeare Fotó: Gyulai Várszínház

2019. július 8. és 14. között a Gyulai Várszínházban a Shakespeare-műveké a színpad. A XV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivált idén Vidám Shakespeare alcímmel rendezik meg.

Dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elárulta, a fesztivált még elődje, Gedeon József álmodta meg. Hiszen a gyulai vár és környezete kiváló színtere lehet bármilyen Shakespeare-műnek. A nemzetközi jelleg azért fontos, hogy a nézők a produkciókon keresztül más országok kultúráját, színházi hagyományait is megismerhessék.

hirdetés

A fesztivál egy hete alatt hazai és külföldi Shakespeare vígjátékokkal, komédiákkal találkozhat a közönség. Minden nap két-három programra is sor kerül az utcaszínházi jelentektől a kamaraszínházi, táncszínházi előadásokon, filmvetítéseken át a nagyszínpadi produkciókig. Magyar társulatok mellett orosz, iráni, grúz és olasz színházak előadását tekinthetik meg a nézők.

Nemzetközi előadások a fesztiválon

A korábban meghirdetett programban szereplő, a Szentivánéji álomból készített francia Dream című produkció ugyan elmarad, a Théâtre National de Nice társulatnál keletkezett leküzdhetetlen akadályok miatt, de így is lesz bőven látnivaló. Július 9-én a Gyulai Várszínház és a Sztalker Csoport közös bemutatója, a Vízkereszt, de amúgy mindegy címmel, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A komédiát Vecsei H. Miklós a Sztalker Csoport másik oszlopos tagja fordította újra. Az alkotók vallják, Shakespeare Vízkeresztjében minden megvan, amire a színház vágyik.

A Permből érkező orosz U Mosta Theatre Vízkereszt, vagy amit akartok című előadása 11-én és a Tbilisiben készült grúz NodarDumbadze Professional StateYouthTheatre Sok hűhó semmiért-je 12-én kifejezetten fiatalokhoz szól, fiatal alkotók, előadók prezentálásában. A fesztivál zárónapján, 14-én a Teheránból érkező Mostaghel Theatre Szentivánéji álom a produkcióját láthatják, amely tavaly a gdanski nemzetközi Shakespeare Fesztiválon a legnagyobb sikert aratta. Az élénk, dinamikus előadás cirkuszi hagyományokon alapul. Tele van teátrális varázslattal, meglepő színpadi megoldásokkal. A színészek akrobatikus játéka, különösen Pucké szembeszáll a gravitáció törvényeivel, minden jelenet ámulatba fogja ejteni a közönséget.

Magyar alkotások is lesznek a Shakespeare fesztiválon

Emellett néhány magyar produkció is szerepelni fog az idei Shakespeare Fesztivál repertoárjában. Köztük táncszínházi darabok a Juhász Kata Társulat (10-én) és a Kulcsár Noémi Tellabor (12-én) bemutatásában. Illetve a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása, A vihar is látható lesz. A Gyulai Várszínház másik bemutatója 13-án a tavaly látványvilágával nagy sikert aratott olasz Teatro Potlach Társulattal közös produkció lesz a várban Vidám Shakespeare címmel. Az előadás Gyulán készül, olasz, indiai, gyulai, békéscsabai színészek, néptáncosok, népzenészek előadásában. Kifejezetten a Shakespeare Fesztiválra, a gyulai vár belső tereinek felhasználásával és átalakításával. Életre keltve nemcsak a shakespeare-i vígjátékok hőseit, helyzeteit, hanem a híres történelmi várat is. Eredeti, egyszeri, megismételhetetlen élmény lesz!

Idén is lesz szakmai konferencia Pikni Natáliával, Almási Zsolttal, Nagy Andrással, Fazekas Sándorral és Nádasdy Ádámmal, Fábián Annamáriával, irodalmi beszélgetés, amelyben napjaink egyik legnépszerűbb költőjével, a shakespeare-i szonettek fordítójával, Szabó T. Annával, a költőtárs Farkas Wellmann Éva beszélget. Délutáni filmvetítések, valamint workshop középiskolásoknak, sőt, idén újdonságként még tánc-workshop is lesz – olvasható a Várszínház közleményében.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!