Húszezren dolgoztak a Nyári diákmunka program első hetében

diákmunka, csapadék, mezőgazdasági Fotó: Pixabay

A Nyári diákmunka program első hetén mintegy 20 ezer diák állt munkába. Ez a program hétéves történetének legmagasabb induló létszáma – mondta Varga Mihály az MTI-nek csütörtökön.

A pénzügyminiszter elmondta: a legtöbb diák Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében vesz részt a programban. A program érdemben segíti a munkaerő-kereslet kielégítését a térségekben. A 3,6 milliárd forintból megvalósuló programban az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények, a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások vesznek részt. Ezek a szervezetek idén is támogatást kaphatnak a 16-25 év közötti diákok foglalkoztatására.

hirdetés

A mintegy 20 ezer résztvevőből közel 18 ezren az önkormányzatoknál kaptak munkát. 1700-an a turizmus és vendéglátás területén, míg 250-en a mezőgazdasági vállalkozásoknál helyezkedtek el. A tavalyi évhez hasonlóak az arányok. Utóbbi két ágazatban fokozottan nagy a munkaerő-kereslet. Ezért örvendetes, hogy minden tizedik diáknak itt sikerült elhelyezkednie – közölte.

A diákmunka programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket, és legkésőbb a program befejezésekor – augusztus 31-én – még nem múltak el 25 évesek. A kormány a béreket támogatja: az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, ami a bért és a hozzá kapcsolódó szociális hozzájárulási adót is magában foglalja. A turizmus, vendéglátás, illetve a mezőgazdaság területén dolgozóknál a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének 75 százalékát kaphatják meg a munkáltatók, akiknek így csupán a fennmaradó bérköltséget és járulékokat kell viselniük – számolt be az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!