Dr. Maráczi Gabriella: Tartsuk be a strandolás szabályait!

maráczi Fotó: Körös Hírcentrum

A nyári időszakban vannak olyan óvintézkedések, tanácsok, amelyeket érdemes megfogadnunk, hogy boldogan, felhőtlenül élvezhessük a jó időt. Dr. Maráczi Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal osztályvezetője ebben a témában adott tájékoztatást a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A kullancsokról mi is írtunk már korábban, azonban nem lehet eleget beszélni róluk. Mindenképpen figyeljünk arra, ha a természetben járunk, hogy minél zártabb ruházatban, a fejünket is védve közlekedjünk. Tévhit az, hogy a kullancs a fákról ugrik ránk, a nedves, magasra nőtt aljnövényzetet szereti. Akár egy kutyasétáltatás, vagy egy hosszabb kirándulás után érdemes magunkat és a gyerekeket is átvizsgálni, hogy ne okozzanak bajt ezek a kis rovarok.

hirdetés

A strandolás volt a következő téma, amelyről szó esett az interjúban. Különbséget kell tenni felszíni vagy szabadtéri strandok és medencés fürdők között. A medencés strandok igen szigorú felügyelet alatt állnak. A vizet fertőtlenítik, van öltöző, zuhanyzási lehetőség. Ha olyan helyre mennek fürdeni, ahol kijelölt szabadtéri fürdőhely van, ott szintén törvényi szabályozás vonatkozik arra, hogy milyen partszakasznak kell rendelkezésre állni, milyen felépítményeknek kell meglenni. A kulturált fürdőzés feltételeit biztosítani kell. Minden évben egy eljárás során jelölik ki az adott fürdőhelyeket. Ez idén az időjárás miatt kitolódott. Ezeket a szakaszokat évente megtisztítják, alkalmassá teszik a strandolásra. Az uniós szabályozás szerint a víz minőségét négyévente kell vizsgálni. Ez alapján kap egy besorolást. Békés megyében a kijelölt helyeken kiváló és jó minőségű víz található.

A fürdőzésnek nagy hagyományai vannak Magyarországon. Számos helyen található gyógy- vagy termálvizes fürdőlehetőség. Dr. Maráczi Gabriella szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy ezeknél a vizeknél a gyerekek és a felnőttek strandolására más szabályok vonatkoznak. A medencéknél ki van írva, hogy melyik gyógyvíz mire alkalmazható. Ahogyan az is, hogy mennyi ideig tartózkodhatnak benne. 14 éven aluli gyermekek pedig gyógyvízben egyáltalán nem fürödhetnek.

De bármilyen vizű medencéről is legyen szó, célszerű előtte, akár még az öltözőben, ha van rá lehetőség, meleg vízzel és szappannal lezuhanyozni. A lábmosót is minden medencébe lépés előtt használni kell. Ezzel lehet a legegyszerűbben megelőzni a fertőzések elterjedését. Ráadásul ha ezeket az alapszabályokat mindenki betartja, akkor kevesebb fertőtlenítőszer is elég lenne a higiénia fenntartására. A fertőtlenítők sokaknak okoznak irritációt, szemproblémákat.

A napsugárzás negatív hatásait szintén folyamatosan érdemes hangsúlyozni. A megfelelő napvédő készítmények, egy kalap, vagy vékony kendő, póló használata számos későbbi problémát meg tud előzni. A krémek esetében a felhasználhatóságra és a faktorra figyeljenek mindenképpen. A faktorszám azt jelenti, hogy mennyivel nyújthatjuk meg a napon töltött időt – árulta el az osztályvezető. Ha a bőrtípusunk szerint csak tíz percet tartózkodhatnánk a napon, akkor egy 30 faktoros készítmény harmincszor tíz percet tesz lehetővé.

További jó tanácsokat hallhatnak még a dr. Maráczi Gabriellával készült interjúban:

Szóljon hozzá!

1 + 5 =