Jól járhat Simonka az új törvénymódosítással

Simonka Fotó forrás: Youtube

A költségvetési törvénybe rejtve úgy módosította a Fidesz-KDNP a Büntető törvénykönyvet, hogy a jövőben szinte lehetetlen lesz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el – vette észre a Népszava.

hirdetés

A módosítás életbelépését követően bűnszervezetnek minősül legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.

hirdetés

Eddig a Btk. három kategóriát különböztetett meg a többes bűnelkövetésnél: a csoportos elkövetést, a bűnszövetséget és a bűnszervezetet. A legsúlyosabb értelemszerűen a bűnszervezeté, a törvény szerint a büntetési tétel felső értékét a kétszeresére emeli, kizárja a büntetés felfüggesztését és a feltételes szabadlábra bocsátást.

A törvénymódosítás előtt a bűnszervezet megállapításánál nem volt szempont a hierarchikus felépítés. Elegendő volt annak megállapítása, hogy: három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el fél-egy év alatt.

A jövőben viszont a bűnszervezethez meg kell állapítani az elkövetők közötti alá-fölérendeltségi viszonyt, munkamegosztást, konspiratív kapcsolatrendszert, ami nem olyan egyszerű – írja a lap.

A Népszava által megkérdezett ügyvéd szerint a hierarchiát lehet bizonyítani adott esetben, de a konspiráció bizonyításához már különleges esetek kellenek. Hozzáteszi: nem lesz könnyű dolga a vádhatóságnak, ha mostantól bűnszervezetben elkövetéssel akar valakit megvádolni.

Az intézkedéssel, akár a fideszes – mentelmi jogától megfosztott -, Simonka György is jól járhat, akit bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítja az ügyészség. A gyanú szerint Simonka és társai jogtalan vagyoni haszonhoz jutottak. A beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, így a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy nagyobb összegű támogatáshoz jussanak.

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 %-át -, szolgáltassák vissza neki készpénzben. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Simonka György országgyűlési képviselő cselekménye az ügyészség szerint:

  • két rendbeli, felbujtóként, bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének,
  • két rendbeli, bűnszervezetben, gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli vesztegetés elfogadása bűntettének,
  • két rendbeli, társtettesként bűnszervezetben elkövetett, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntettének,
  • két rendbeli folytatólagosan, és felbujtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja megállapítására alkalmas.

A megkérdezett ügyvéd szerint a múlt heti módosítás alapján a képviselőnek már kevésbé kell aggódnia a három, bűnszervezetről szóló vádpont miatt.

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 37 = 45