Boldog Gusztáv: a gyerekek nagyon nyitottak a természetvédelemre

boldog gusztáv Fotó: Körös Hírcentrum

A nyár előrehaladtával egyre többször találkozunk a közösségi oldalakon kisállatokat menteni szándékozó bejegyzésekkel, érdeklődőkkel. Boldog Gusztávval, a Körös-Maros Nemzeti Park őrkerület-vezetőjével beszélgettünk a témáról a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Az időjárás idén tavasszal-nyár elején eléggé megviselte a környezetünkben élő madarakat. A megyei gólyafészkeket például árgus szemekkel figyeli folyamatosan a lakosság. Ezért is keseredtek el annyian, amikor azt kellett lássuk, hogy sorra pusztulnak el az új fiókák, többek között Békéscsabán is. A szakember megosztotta, hogy bár fájdalmas ezt látniuk, a természet mindig az egyensúlyra törekszik. Ha minden fióka túlélne, akkor több gólya lenne a városban mint ember. Most ez sajnos egy ilyen év volt. De Boldog Gusztáv szeretne mindenkit megnyugtatni, van elég gólya az előző generációkból, nem fog veszélybe kerülni a faj.

hirdetés

A fecske a másik madárfaj, amivel viszonylag sokat foglalkoznak. Védett madárról van szó, éppen ezért a fészkek leverése sem megengedett. Törvényi rendelkezés szabályozza. Lehetőség van különböző engedélyekkel a fészek áthelyezésére, de azt is csak akkor lehet megtenni, ha nincsenek fiókák benne. Mind a gólyák, mind a fecskék számának csökkenésében nagy szerepet játszik a vegyszerezés, emiatt ugyanis kevesebb táplálékhoz jutnak.

Boldog Gusztáv arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan – nem éppen helyesen – próbálják az egészséges, tollas fiókákat is megmenteni. Ha egy madár lent van a földön, szemmel láthatóan nem sérült, akkor érdemes ott hagyni. Esetleg egy bokrosabb részre tenni, hogy a ragadozók elől elbújhasson. Sok esetben a szülői jellegű gondoskodással éppen az ellenkezőjét érik el az emberek, mint amit szerettek volna. Elég csak abba belegondolni, hogy a fajtársaiktól, szüleiktől olyan dolgokat tanulnak meg, amiket tőlünk biztosan nem tudnak. Így a természetben nem élhetik túl.

A természetre való odafigyelésre a különböző táborokban, rendezvényeken, túrákon is igyekeznek felhívni a figyelmet. Boldog Gusztáv szerint a gyerekek nagyon fogékonyak a témára, viszont ahogy felnőnek, a megszerzett tudás mintha kikopna belőlük. De természetesen nem csak a gyerekek felé nyitnak a programokkal. Kijelölt tanösvényekkel a családokat, csoportokat is várják, ahogyan a szervezett túrákon is.

A Boldog Gusztávval készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

13 − = 8