Az első Magyar-Finn nyelvi tábor zajlott le Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsabán először került megrendezésre a Magyar-Finn intenzív nyelvi tábor. A Budapest-környéki finntáborok egyesülete, a Kalevala Baráti Kör Egyesület valamint a Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Körrel közösen 2019. július 14. és 28-a között tartották meg a tábort.

hirdetés

A táboroztatás 1990 óta rendszeres, de két nyelvűvé 1991-ben vált. Délkelet-Magyarországon először rendezték meg, ahol a tábor finn vendégei magyarul, magyar résztvevői pedig finnül tanultak. Az órákat finn és magyar nyelvtanárok tartották, tartják.

hirdetés

Sok helyen voltak már az országban – mondta el Simon Valéria az ELTE Bölcsészettudományi Kar adjunktusa. Kiemelte, hogy az első táborok főként Nyugat-Magyarországon a Balaton, Budapest környékén, Zalaegerszegben voltak, és ez az első alkalom, hogy az ország keleti részére jöttek. De voltak már külföldön is: két alkalommal utazhattak ki Finnországba, de voltak már Észtországban és Erdélyben is egy-egy alkalommal.

A tábor koncepciója szerint, délelőtt mindenki azokon az órákon vesz részt, ahol a nyelvet tanulhatja. Délután pedig a közös programokon egymással beszélgetnek, így valaki mindig a tanult nyelvet használja. Ezáltal a szabadidő is egy kicsit a tanulással, az idegen kultúra megismerésével telik el.

Az intenzív tanulás, a két hetes tábor nagyon meglendíti a nyelvtudást, hiszen egy 40 órás nyelvtanfolyamnak felel meg, mivel minden nap 4 órát nyelvórákon töltenek a résztvevők. Simon Valéria elmondta azt is, hogy a tábor népszerű bár, de kevés fiatal vesz részt rajta. Inkább az idősebb korosztályt érdekli. Ennek az lehet az oka, hogy a Magyar-Finn illetve Finn-Magyar baráti társaság tagjai inkább a középkorú, az idősebbek civil kezdeményezése.

A tábor kezdő tanfolyamokat nem indít, így egy előképzettség szükséges ahhoz, hogy a táborban részt lehessen venni. Az ok az, hogy a többség kisvárosokból jön, és ha elkezdenének egy intenzív alap tanfolyamot, nem biztos, hogy hazatérve lenne kivel és hol gyakorolni, ami miatt elveszne a lendület és megkopna a tudás.

A tábornak az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium ad otthont. A résztvevői számára nagy élmény, hogy anyanyelvűekkel gyakorolhatják a nyelvet, ahol végül egy záróteszt megírásával mutatják majd be a megszerzett tudást. Az intenzív nyelvórák mellett előadások, kulturális események és a környék nevezetességeinek megismerése is szerepel a programban. A városnézés során Békéscsaba fontosabb nevezetességeit tekinthették meg a táborozók, ismerhették meg a történetüket. De volt találkozó a városházán, kirándulás Gyulára, látogatás a Munkácsy Mihály Emlékházban, hajókázás a Körösökön. Továbbá egy közös játékban is részt vehettek, ami főként a természeti kifejezések tanulásra épült.

Július 24-én, szerdán a tavasszal elhunyt egyik magyar tanár emlékére megrendezett közös főzésre a Kollabor Természettudományos Élményközpontjában került sor, a Békés Megyei Könyvtár épületében. A korábbi években ez a tanár bonyolította le ezt a programot, így most az ő emlékének is adóznak. A tábort végezetül ez búcsúvacsora zárja.

Lecsó készült a közös főzésen a Magyar-Finn nyelvi táborban:

hirdetés

Szóljon hozzá!

71 + = 80