Zivatarok jönnek a hét végére

Zivatarveszély, elsőfokú, hőség, zivatarok, felhő, hidegfront Fotó: Pixabay

Péntektől továbbra is meleg, de egyre nedvesebb, labilisabb légtömegek érkeznek, így hétvégén záporok, zivatarok tűzdelhetik az időjárást.

hirdetés

A hét utolsó munkanapján még csak északon, északkeleten és délnyugaton alakulhatnak kis szórványosan záporok, zivatarok a délutáni, esti órákban, hazánk nagy részén alapvetően még a napsütés lesz meghatározó. A szél nyugatira, északnyugatira fordul, időnként élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet. Marad a kánikula, 29 és 35 fok közötti maximumokkal, a magasabb értékeket továbbra is nyugaton mérhetjük.

hirdetés

Szombaton és vasárnap már gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, több napsütés még szombaton északon, északnyugaton lehet. A hétvége első napján zivatarok nagyobb számban az ország déli felén, míg vasárnap már szerte az országban kialakulhatnak. Sok helyen kell csapadékra számítani, a lassú áthelyeződésű cellákhoz elsősorban felhőszakadás, néhol jégeső társulhat. Szupercellák kialakulására is van esély, ezeket akár nagyobb méretű jég, heves szélvihar is kísérheti.

Továbbra is marad a meleg idő, a napos időszakokban 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, zivatarokat követően viszont átmenetileg több fokkal lehűlhet a levegő. A jelenlegi számítások szerint még a következő hét elején is többfelé fordulhatnak elő záporok, zivatarok – írja az Időkép.

hirdetés

Szóljon hozzá!

37 + = 42