Festők vették birtokba Békéscsaba főterét

festők Fotó: Körös Hírcentrum

Festők a téren címmel szervezték meg ismét azt a különleges programot, amely során a Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep alkotói kitelepültek a Városháza elé és az érdeklődő csabaiak szeme láttára, kérdései kereszttüzében vitték vászonra a környezet inspirálta képeket.

hirdetés

Idén már 15. alkalommal szervezték meg a Békéscsabai Nemzetközi Művésztelepet. A néhány napos program során a festők általában előadásokon vesznek részt, megismerik a környék nevezetességeit, és természetesen festenek. Az elmúlt másfél évtizedben pedig egy-egy napra a város lakói is lehetőséget kaptak arra, hogy elvegyüljenek a megyeszékhelyre érkezett alkotókkal. Így történt ez ma is. A festők ismét kitelepültek a Szent István térre, hogy ott néhány szót váltsanak az érdeklődőkkel és ihletet merítve a környezetből, újabb csodás képekkel kápráztassák el a várost.

hirdetés

Már évek óta része a művésztelep programjának, hogy szerda délelőtt a Békéscsabára érkezett művészek néhány órát a főtéren alkotva töltenek – kezdte Lonovics László, a művésztelepet szervező Békéstáji Művészeti Társaság korábbi elnöke. Ilyenkor bemutatkoznak a lakosságnak, egy bemutató festés történik. De a friss élmények, a látottak a festőket új inspirációval is feltöltik. Természetesen nem kötelező a környezetből meríteniük. Többen a saját művészeti programjukat festik tovább, csak más helyzínen.

Jelenleg 11 alkotója van a művésztelepnek, közülük hatan külföldről érkeztek. A környező országok művészei közül szokták általában meghívni a határon túli résztvevőket. Szakmailag kimagasló, hivatásos művészek vendégeskednek minden évben Békéscsabán. Több festő már sokadszor vesz részt a művésztelepen. Az idén elkészült alkotásokat a Munkácsy Mihály Múzeumban a közönség is megtekintheti majd a tervek szerint július 26. és szeptember 15. között. A téren elkészült festmények pedig ezután is Békéscsabán maradnak, a város tulajdonába kerülnek. A külföldi alkotók ezeken felül még egy-egy alkotást a megyeszékhelynek ajándékoznak. A képekkel a lakosság is találkozhat, ugyanis a középületek szobáit, falait díszítik majd. Az pedig a festőket is jó érzéssel tölti el, hogy nem raktárban, hanem közkincsként folyamatosan szem előtt lesznek ezek a képek.

hirdetés

Szóljon hozzá!

19 − 17 =