Folyamatos a parlagfű elleni védekezés hatósági ellenőrzése megyénkben

parlagfű Fotó: Pixabay

Békés megyében is elkezdődött a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartásának hatósági ellenőrzése.

A járási hivatalok munkatársai idén eddig a megye termőterületének mintegy 17 százalékát, 80 ezer hektárt ellenőriztek. 14 foltban 26,7 hektár fertőzött területet tártak fel. A gyomnövény főként a megye déli területein szaporodott el. A hatályos jogi szabályozás értelmében a föld tulajdonosa, használója egész évben köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és azt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Fontos kiemelni, hogy alapvetően az alternatív fajok megjelenése miatt módosult a jogszabály, így idéntől a védekezési kötelezettség folyamatos, az egész vegetációs időszakra kiterjed. A helyszíni ellenőrzés elvégzése belterületen a jegyző, a külterületen a járási hivatalok feladata. A törvényi kötelezettséget elmulasztó földhasználókkal szemben – a felvett jegyzőkönyv alapján – a növényvédelmi hatóság jár el és szabja ki a bírságot. A bírság kiszabása kötelező, felmentés nem adható. Mértéke függ a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől, összege akár az 5 millió forintot is elérheti. A jogszabály alapján meghatározott esetekben közérdekű védekezést (kaszálás) kell elrendelni, amelynek költsége ugyancsak a földhasználót terheli.

A parlagfű-mentesítés nemcsak a gyomnövény mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos, hanem azért is, mert pollenje a lakosság mintegy 20 százalékánál egészségügyi problémát, allergiát okoz. Az allergia hazánkban a negyedik legfontosabb nem fertőző betegség, jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy idén a parlagfű később kezdett virágozni, előfordulása a tábla és útszéleken, tarlókon és hasznosítatlan területeken a legjellemzőbb. A csapadékos, változékony időjárás kedvez a gyomnövénynek. A kalászos gabonák betakarítását követően a tarlókon rövid időn belül megjelent, így kiemelt figyelmet kell fordítani a tarlóhántásra, tarlóápolásra.

A Békés Megyei Kormányhivatal kéri a földhasználókat, termőföld tulajdonosokat, hogy a jogszabályokban meghatározott kötelezettségeiknek tegyenek eleget, az időszerű talaj- és növényápolási, növényvédelmi munkákat végezzék el, a területeiket tartsák gyommentes állapotban – írja a bekesijarasok.hu.

Szóljon hozzá!