Komposztálás: ezeket ne tegyük a komposztba!

komposztálás Fotó: Pixabay

A komposztálás egyre elterjedtebb már Magyarországon is. Kitűnő módja annak, hogy saját szerves trágyát készítsünk. Nem célszerű ugyanakkor válogatás nélkül mindent beledobálni a kupacba!

A házi komposztálás számos előnnyel bírhat egy háztartásban, erről írtunk korábban. Viszont vannak olyan dolgok, amelyek komposztálása inkább árthat, mint használ. Ennek a módszernek is megvannak a szabályai, a Kiskertblogger összegyűjtötte, hogy mik azok, amelyek soha nem kerülhetnek bele a komposzthalomba.

hirdetés
Kenyérfélék

A sütemények, a torták, a különböző pékáruk, és a maradék tészta soha ne kerüljön bele a komposztba. Ezek az élelmiszerek vonzzák a kártevőket, a rovarokat és az állatokat, ugyanakkor abban az esetben, ha mégis belekerülnek a halomba, akkor mindenképpen temessük el őket mélyen, mert így nem vonzzák majd oda a nem kívánatos élőlényeket.

Sütőolaj

A sütőolaj lelassíthatja a komposztálási folyamatot és olyan illatot áraszt, amely az állatok és rovarok figyelmét felkeltheti, és odavonzza őket. Emellett a sütőolaj képes megváltoztatni a komposzt nedvességtartalmát is, amivel könnyedén tönkretehetjük a készülő szerves trágyánkat.

Fertőzött növényi részek, vagy peszticidekkel és herbicidekkel kezelt növények

A kártevők által fertőzött beteg növények vagy növényi részek terjesztik a baktériumos, illetve gombás betegségeket, emellett a kártevők és a kórokozók még át is telelhetnek itt, így ezeket soha ne tegyük bele a komposztba. Szintén ne kerüljenek bele a halomba a különböző peszticidekkel és herbicidekkel kezelt növények.

Erősen festett, színes papírok

A magazinok, a katalógusok, a régi névjegykártyák, a képeslapok, valamint a csomagolópapír soha ne kerüljenek bele a komposztba. Egyrészt mert nem tudnak megfelelően lebomlani, másrészt tele vannak olyan vegyi és mérgező anyagokkal, amelyek a komposztálás során felszabadulhatnak, és így komolyan károsíthatják a növényeinket.

Emberi vagy állati ürülék

A húsevő állatok, – mint a kutya, vagy a macska – ürüléke kórokozókat és parazitákat hordozhat, emellett fertőző betegségeket közvetíthet, ezért soha ne dobjuk őket a komposztládánkba. A növényevő állatok, mint a csirke, kecske, tehén, ló és nyúl trágyája ezzel szemben valóban hasznos a növények számára, ezért ezek nyugodtan belekerülhetnek a halomba.

Hústermékek

A maradék húsnak, az állati zsíroknak, és a csontoknak nem a komposztban van a helyük, így hagyjuk ki belőle. Egyrészt azért, mert nagyon lassan bomlanak le, és nagyon büdösek, ezen kívül odavonzzák a kertünkbe a patkányokat, a macskákat, a kóbor kutyákat és a legyeket is.

Tejtermékek

A tejtermékek, mint a tej, a sajt, a joghurt, a tejszín és a vaj komposztálást is kerüljük el. Ezek az élelmiszerek ugyanis odavonzzák a rágcsálókat és a kártevőket, amelyek előszeretettel elfogyasztják őket.

Rizs

A főtt rizs tökéletes táptalaj azon baktériumok számára, amelyek árthatnak a növényeink számára, a nyers rizs sokak szerint pedig vonzza a kullancsokat. Így a rizs soha ne kerüljön semmilyen formában a komposztunkba.

Fűrészpor

A fűrészport ugyan komposztálhatjuk, de csak akkor tegyük bele a halomba, ha kezeletlen, kémiai anyagot nem tartalmazó fából származik. A kezelt fából készült fűrészpor használatát azonban mindenképpen kerüljük el.

Gyomok, gaz

A makacsul terjedő gazok inkább beborítják és ellepik a halmot, ahelyett, hogy lebomlanának, és a komposztálás folyamatát segítenék. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyökereik megerednek, és a növények újra felhalmozódnak a halomban. Emellett ha magok is belekeverednek a komposztba, akkor újra csírázni fognak, ha bekerül a talajba.

Személyes higiéniai termékek

Emberi vérrel vagy egyéb személyi higiéniai termékekkel szennyezett anyagok egészségi kockázatot jelenthetnek, ezért soha ne kerüljenek bele a komposztba. Ilyenek például az egészségügyi törlőkendők, a pelenkák, vagy a tampon.

Dió

A dió egy olyan vegyületet állít elő, amely gyakorlatilag mindegyik részében megtalálható, és az erre érzékeny növényekre mérgező, így gátolja azok fejlődését. A juglon, amely a dióban található, természetes, ugyanakkor toxikus anyag, így kerüljük a dió bármely részének felhasználását a komposztban.

Szóljon hozzá!

48 − 40 =