Több épületet is korszerűsítettek Békés városában

Fotó: Körös Hírcentrum

Békésen több épületet újítottak fel a közelmúltban. A mai napon ünnepélyes átadó keretén belül Izsó Gábor polgármester mondott beszédet, majd Dankó Béla országgyűlési képviselővel elvágták a nemzeti színű szalagot.

A Széchenyi 2020 program keretében, két projektnek köszönhetően, összesen 272 millió forintos európai uniós támogatásból lett több épület energetikailag korszerűsítve és napelem rendszerrel felszerelve. Többek között általános iskolák, közösségi terek, klubok, foglalkoztatók, hivatali intézmények, szociális-, egészségügyi- és köznevelési, óvodai, bölcsődei szolgáltatást végző intézmények épületeinek felújítása valósult meg.

hirdetés

A projektben 10 épület kapott napaelemes rendszert amivel 11 millió forintot takaríthatnak meg, valamint csökken a szén-dioxid kibocsátás is. A tíz épület közül négyben az elavult világítási és elektromos rendszert is felújították.

A 26 épület felújításával közel sincs vége a fejlesztéseknek. A második ütemben kilenc épület esik át energetikai korszerűsítésen, aminek átadására később kerül sor – mondta el Izsó Gábor polgármester. A projekten belül összesen 35 épület újul meg.

Ezek mind olyan fejlesztéseket szolgáltak, amelyek egyrészt a gazdaságosságot biztosítják, másrészt később munkahely-teremtő lehetőségeket is nyitnak. A legtöbb beruházásnál helyi vállalkozókat versenyeztettek és kértek fel a kivitelezésre. Végül pedig egy békési vállalkozó lehetett a szerencsés, aki a beruházásokat elvégezte.

A kilenc hátralévő épület beruházásán kívül, a megtakarítás összege éves szinten 20 millió forintot jelent a város számára. Tehát ennyivel kevesebb pénzt kell az intézményeknek elkölteni, valamint ezeken keresztül az önkormányzatnak is. Izsó Gábor kiemelte, hogy ez jelentős egy város életében, és a megtakarítást más fejlesztésekbe fogják fektetni.

A kiválasztásánál főként oktatási és szociális intézményeket vettek sorra, ezeknek a korszerűsítését Kálmán Tibor alpolgármester felügyeli. A korszerűsítéseken felül a turisztikai beruházás, a Zöld Város Program, valamint a tornaterem építése még hátra van, amik a város lakosságának kényelmét, helyben maradását biztosítja.

Békés polgármestere hozzátette, hogy ezek a fejlesztések mind 3-4 évvel ezelőtt indultak, és most jutottak el arra a pontra, hogy az átadásukra sor kerülhessen. Így nem a közelgő önkormányzati választások inspirálták őket.

Izsó Gábor a lakosokat is arra biztatta, hogy lehetőségeikhez mérten ők is próbáljanak az önkormányzathoz hasonlóan energetikai korszerűsítést végezni. Hiszen ezzel a természetet is védjük, másrészt a villanyáram árát egy ilyen beruházás megtérülése után 100%-ban meg lehet takarítani. A polgármester reméli, hogy az önkormányzat ezzel jó példát mutat.

hirdetés

Szóljon hozzá!

5 + 1 =