SMS-üzenetekben támadó zsarolóvírusra figyelmeztetnek szakértők

telefonos, roaming, mobil, sms Fotó: Pixabay

Új zsarolóvírus-családot fedeztek fel a szakemberek, amely a névjegyzékben szereplő embereknek küld rosszindulatú linkeket SMS-ben – hívták fel a figyelmet az ESET IT-biztonsági szakemberei.

A zsarolóvírust eredetileg felnőtt tartalmak fórumain terjesztették a Reddit oldalain. Mielőtt a vírus elkezdené a fájlok titkosítását, több szöveges üzenetet küld az áldozat névjegyzékében szereplőknek. Arra ösztönözve őket, hogy kattintsanak egy linkre, amely azonban a vírus telepítőprogramjához vezet. Az azonban feltűnő lehet a címzetteknek, hogy az sms-üzenetek fordítása több nyelven kifejezetten gyenge, sokszor zagyva, értelmetlen – írták.

Az ESET szerint felkeltheti a figyelmet az is, hogy az Android/Filecoder.C jelenlegi verziójában a készítők a titkosításban is hibáztak. A vírus nem zárja le a képernyőt, hogy blokkolja a felhasználó hozzáférését a készülékhez, valamint a kért váltságdíj sem egységes. Szakértők szerint a zsarolóvírusok ellen az a leghatékonyabb, ha az Androidos eszközök használói automatikusan frissítik készülékeiket és kizárólag megbízható forrásból vásárolnak, illetve töltik le az alkalmazásokat – írja az MTI.

 

Szóljon hozzá!