Megemlékeztek Békésen a holokauszt roma áldozatairól

holokauszt Fotó: Gazsó János

Többéves hagyomány Békésen augusztus 2-án megemlékezni azokról a cigány személyekről, akik a holokauszt idején, a haláltáborokban vesztették életüket. Az idei ünnepséget Békés Város Önkormányzata és a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója szervezte meg a világháborús emlékműnél.

hirdetés

Kálmán Tibor alpolgármester azokról a soha el nem múló családi sebekről beszélt, melyet a romák 20. századi elhurcolása és meggyilkolása okozott. – Ez a mai, összefogásból megvalósuló emlékezés főhajtás az egykori üldözöttek élete, tragédiája és a családtagok fájdalma előtt – tette hozzá.

hirdetés

Később Abdul Ádám missziós igazgató arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy a holokauszt roma áldozatai egyben a holokauszt magyar áldozatai. Hozzátette: a keresztény ember a gyilkos eszmét elveti, de a gyilkost nem gyűlölheti. A keresztényeknek a szeretet a válasza. Ha ilyen szemléletű országot sikerülne építeni, ott a bizalom venné át a gyanakvás helyét, ott testvériség és megbocsátás uralkodna, és nem lenne holokauszt. – Legyen ez a nap megemlékezés a múltról, felkészülés a jövőre, mert ahogyan a múltunk, a jövőnk is közös lesz – fogalmazott.

Később koszorúzás zajlott. A városvezetés nevében Tárnok Lászlóné jegyző és Kálmán Tibor alpolgármester, míg az Országos Cigánymisszió nevében Abdul Ádám missziós igazgató és Fábián Tamás vezető presbiter koszorúzott, majd gyújtotta meg az emlékezés mécseseit.

hirdetés

Szóljon hozzá!

2 + 6 =