Válogatott kick-box tábor zajlott Orosházán

kick

A 2019-es év a magyar kick-box sport terén abban is újdonságot és fejlődést hozott, hogy megnőtt a korábban elhanyagolt formagyakorlat versenyszámban induló versenyzők létszáma. Elindult speciális képzésük, és kialakultak olyan műhelyek, ahol a formagyakorlatosokat nevelik, képezik.

hirdetés

A formagyakorlat szakmai és szervező munka irányítását a Magyar Kick-box Szövetség Puravecz Péter 3 danos mesterre, az orosházi Contact SE vezetőjére bízta. A szakember válogatottként is bizonyított, és óriási lendülettel látott munkához. Ebben az évben külön Formagyakorlat Magyar Bajnokságot rendeztek meg Orosházán, amelyen minden korosztály képviseltette magát. Nívós külföldi versenyeken, a budapesti Világkupán is szép eredmények születtek, és békéscsabai Diákbajnokságon is tekintélyes mezőny indult.

hirdetés

Ilyen előzmények után természetes, hogy az augusztus végén Győrben megrendezésre kerülő utánpótlás Kick-box Európa-bajnokságon tekintélyes létszámú magyar versenyző indul majd a különböző kategóriákban. A válogatottak a múlt héten Orosházán készültek a hivatalos felkészítő táborban. Kiegészítve a Contact SE és a Kondorosi Kick-boksz SE versenyzőivel. A válogatottak tábori költségét a Magyar Kick-box Szövetség állta, ami jól mutatja, hogy a szövetség vezérkara is fontosnak ítéli meg a felkészülést és az eredményes versenyzést. Az edzők, Puravecz Péter III.DAN, Litauszki László III.DAN és Pintérné Gazdag Anett V.DAN (aikido) alaposan megdolgoztatták a zömében iskolás korú résztvevőket.

– Puravecz Mester, hányan dolgoznak a táborban?

– 37 versenyző, akikből húszan válogatottak edzenek. Két teremben egymással párhuzamosan edzenek, napi öt (!) edzést tartunk. Formagyakorlat, light-contact, kick-light edzéseken dolgoznak. A válogatott formagyakorlat edzéseken pusztakezes és fegyveres kategóriákban egyaránt készülnek a versenyzők. Edzéstartó vendégeket is meghívtunk, Tamás József V.DAN ITF taekwon-do kéztechnikákat és akrobatikus rúgásokat oktatott. Akrobatikus elemeket tanított a Flip Unit Team, az ország talán leghíresebb akrobatika csapata, akik szaltókat, akrobatikus látványtechnikákat tanítottak. Következő napon Shihan Gregor László VIII.DAN oktatott tradicionális kéztechnikákat értelmezéssel. Végül a fegyveres technikákkal Pintérné Gazdag Anett V.DAN aikido mester foglalkozott, aki egész héten részt vett a szakmai munkában.

– Hol tart a válogatott a felkészülésben?

– Nem könnyű a munkát összehangolni, hiszen van aki pusztakezes, mások fegyveres kategóriában indulnak majd. Az első, több órás edzésen mindenkit elemeztünk, kiértékeltük a teljesítményt, az esetleges javítandó hibákat. Erre építettük az akrobatikát, az előadások színvonalát, zenével történő összhangot. Itt nincsenek sablonok, mindenki egyéni anyaggal készült. Újat már nagyon nem érdemes tanulni, inkább az eddigiek csiszolása a cél.

– Meglehetősen fáradtnak tűnik a gárda…

– Nagy akaraterővel dolgoztak, és az időeltolódással szervezett délutáni küzdelmi edzéseket is bevállalta mindenki. Nagyon jó szellemű csapat jött össze, fegyelmezettek, munkásak!

Litauszki László mester így nyilatkozott a munkáról:

– A kitűzött célt a tábor elérte?

– Szerintem igen! Még hátra van a délutáni edzés, a küzdelmi válogatottaknak sok küzdelemmel, a formagyakorlatosoknak sok ugró rúgással. Az utolsó napon egy tartalmas edzés után tartunk táborzárót. Minden nap egyébként egy reggeli futóedzéssel kezdődött.

– A hozzáállással meg volt elégedve?

– Maximálisan. A legkisebbek, akik először voltak a táborban, újonc válogatottak fegyelmezetten és elszántan dolgoztak.

Gazdagné Pintér Anett aikido mester Veresegyházáról érkezett több tanítványával, hiszen több versenyzője került be a válogatottba is.

– Milyennek ítéli meg a formagyakorlatosok felkészültségét?

– Szerintem sokat fejlődtek. A hátralévő három hét arra elég, hogy csiszoljuk a technikákat, új elemeket már nem érdemes tanulni. Remélem, a mai eszközös edzéssel sokat tudok majd segíteni a gyerekeknek.

– Elkerülte a csapatát a sérülés.

– Sajnos nem. Két versenyzőm kiesett, de nem itt a táborban, pedig esélyesek lettek volna.

– A zenei anyagok is készen vannak?

– Igen, hiszen már régebb óta ezekre gyakorolnak. A délutáni edzés a kardra van „kiélezve”, ezt kérte tőlem Puravecz Mester.

A formagyakorlatosok tehát teljes gőzzel készülnek, és sikerre éhesek.

hirdetés

Szóljon hozzá!

1 + = 8