Egy világhírű Monet-festményre adott ki exporttilalmat a brit kormány

Forrás: Sotheby's

A brit kormány exporttilalom elrendelésével akadályozta meg, hogy Claude Monet Le Palais Ducal című, Velencéről készült világhírű festményét elvigyék Nagy-Britanniából. Ezáltal lehetővé tette, hogy a mű brit tulajdonba kerülhessen.

A Velencei dózsepalotát és tükröződését a Canal Grandén ábrázoló alkotást 1908-ban festette a francia impresszionista festő. A Sotheby’s aukciósház árverezte el februárban 27,5 millió fontért, egy kilétét felfedni nem kívánó külföldi vásárló tulajdonába került. Az 1930-as években az Egyesült Királyságba költözött Erich Göritz német textiliparos gyűjteményéből a család bocsátotta árverésre a képet.
Helena Newman, a Sotheby’s európai elnöke akkor “igazi mesterműnek, Monet Velencéről festett legnagyobb alkotásai egyikének” nevezte a festményt.

hirdetés

A brit kormány illetékes testülete szerint a műalkotás kivitelét azért akadályozták meg, mert ez a szép festmény egy fontos képzőművész pályájának fontos periódusából való. Monet 1900 utáni utazásaiból kevés műalkotás szerepel brit gyűjteményekben – idézte a BBC News a testület döntését. Brit galériáknak most három hónapjuk van arra, hogy előteremtsék az aukción elért leütési árat és az illetékeket.

A döntés egy héttel az után született, hogy ugyanez a testület megakadályozta, hogy J. M. W. Turner egyik híres festményét, a Vierwaldstätti-tavat és a Rigi hegyet ábrázoló képet kivigyék az országból. A tilalom december 1-jéig van érvényben, a remények szerint addig sikerül összegyűjteni annyi pénzt, amelyből megvehetik és az Egyesült Királyságban tarthatják a műkincset, amelynek értékét 10 millió fontra becsülik szakértők – írja az MTI.

Szóljon hozzá!

+ 77 = 79