Megnyílt az Elemi szépség / Pure Beauty című tárlat Békéscsabán

elemi szépség Fotó: Körös Hírcentrum

A Munkácsy Mihály Múzeumban, 2019. augusztus 16-án megnyílt a Pure Beauty – Elemi szépség című kiállítás, Simon-Mazula Tibor festőművész alkotásaiból a múzeum Tégla termében. Valamint az azonos című könyvbemutatón is részt vehettek az érdeklődők.

hirdetés

A festő 1973-ban született Békéscsabán, és ma is rengeteg szállal kötődik a városhoz. A múzeum büszke arra, hogy békéscsabai származású művészeknek adhat lehetőséget a bemutatkozásra, és szívesen is támogatja őket.

hirdetés

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum egyik küldetése, hogy haza hozza azokat a művészeket, értékeket és munkákat, akik és amelyek valamilyen módon innen származnak, ide kötődnek. A csabai alkotó egészen fiatalon kezdett el festeni, első kiállítása 1995-ben Szegeden volt. Ezt követően 2010-ben indult be igazán a karrierje amikor is San Fransiscoba költözött. Itt elvégezte az Academy of Art University mesterképzését festés-rajzolásból. Itt szerezte meg élete első díját is, a legígéretesebb végzős hallgatóknak járó „Jövő Tehetsége” elismerést.

A kiállítás San Fransiscoból indult, majd New Yorkot, Miamit, a svájci Bázelt és Rómát követően Békéscsabán kötött ki. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere azt tanácsolta, hogy legyen ez bíztatás a művész számára, és adjon a jövőben is neki ihletet.

Simon-Mazula Tibor közel 30 alkotást válogatott össze az elmúlt évek festményei közül. Ezek jobbára San Franciscóban és Budapesten készültek. Egyfajta összegzése az eltelt időnek, mérföldkő is ezáltal a művész életében. A festő szerint a műkedvelők számára azért lehet érdekes a tárlat, mert két kultúra, a kaliforniai és a magyar találkozása elevenedik meg.

Érdekesség, hogy csonthamut és márványport kever a festékbe, amelytől a festmények fizikailag is nagy súllyal rendelkeznek. A művésszel és Ván Hajnalka művészettörténésszel készült stúdió interjúnkat itt meghallgathatják, ahol Tibor a kiállításról, festményeiről, művészetéről valamint a könyvről is beszélt.

A kiállítás 2019. október 13-ig, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig megtekinthető a Munkácsy Mihály Múzeumban.

hirdetés

Szóljon hozzá!

57 + = 67