Nyolcszázötven fehér gólyafióka nevelkedett fel és kelt útra a dél-alföldi tájakról

fehér, madár, madárpusztulás, gólya Illusztráció: Pixabay

Az időjárás nem kedvezett ugyan a Körös-Maros Nemzeti Park területén fészkelő fehér gólyáknak, ennek ellenére sikeres költési szezont zártak. A Békés és Csongrád megyei tájakon összesen mintegy 850 gólyafióka nevelkedett fel, melyek az idős madarakkal együtt nemrég elindultak hosszú útjukra, afrikai telelőhelyükre.

hirdetés

Békés megyében 262 fehér gólya rakott fészket, 82 százalékuk sikeresen költött, összesen 569 fiókát neveltek fel. A fészkenkénti átlagos fiókaszám 2,6.

hirdetés

A Kígyósi-puszta környékén költött a legtöbb, összesen 99 gólyapár. A sikeres költések aránya is itt a legmagasabb, 84 százalék. A 83 sikeresen költő pár összesen 215 fiókát reptetett. Augusztus 20-ig az összes gólya elvonult, már csak ritkán bukkan fel egy-egy magányos példány.

A Dévaványai-Ecsegi puszták részterülethez tartozó hat településen összesen 69 gólyapár költött. Szeghalmon volt a legtöbb, 21 költőpár, melyek összesen 43 fiókát neveltek fel. A legsikeresebb költéseket Bucsán találták, az ottani 9 pár ugyanis 31 fiókát reptetett, az átlag tehát jócskán meghaladta a hármat. Augusztusban gyakran figyeltek meg 20-30 példányos gyülekező csapatokat, melyek a kaszálókon, szántókon szorgoskodó munkagépek nyomában keresték a táplálékot. Aztán a szokásos időpontban, augusztus 20. körül szinte egyik napról a másikra az összes gólya útra kelt. Érdekes volt megfigyelni, ahogyan a felszálló meleg légáramlatok segítségével magasra szálltak és elhagyták a területet.

A Kis Sárréten a korábbi évekhez hasonlóan alakult az állomány. Tavasszal 56 pár kezdett költésbe, közülük 41-nél volt sikeres a költés. Összesen 101 fiókát neveltek fel, az átlagos fiókaszám 2,4. A sikertelen költések oka a májusi hűvös, csapadékos idő, valamint a táplálékhiány. A fiókanevelés időszakában sem rágcsálókban, sem kétéltűekben nem volt gazdag a terület.

Július végén, augusztus elején a Körösnagyharsány melletti Sző-réten figyeltek meg egy jelentősebb gyülekezést, ahol mintegy 50 gólya táplálkozott néhány hétig. A gólyák zöme már augusztus 20. előtt elhagyta a Kis-Sárrét területét, csak néhány példány maradt.

A Kardoskúti Fehértó részterület térségében, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Székkutason összesen mintegy 40 pár gólya költött. Székkutas mellett régóta van egy hagyományos gyülekezőhelyük, egy mélyebb fekvésű, kaszált gyep, ahol az idén is többször figyelhettek meg népesebb csapatokat.

Cserebökény térségében a védett területen öt pár fehér gólya fészkelt, négynél sikeres volt a költés. Két hármas és két négyes fészket regisztráltak. A tágabb térségben (Szentes, Nagytőke, Fábiánsebestyén, Eperjes, Nagymágocs ) összesen 28 költőpár fészkelt, 24 fészekben lett sikeres a költés. A párok összesen 68 fiókát reptettek, az átlagos fiókaszám 2,8. Ötös fészekaljból kettő, négyesből 5, hármasból 8, kettesből 5, egyesből 4 volt.

A Maros-ártér részterületen, Makó térségében az utóbbi 20 évben 37 és 69 pár között váltakozott az állomány. Idén 52 pár költött, tehát átlagos évről beszélhetünk. Sajnos azonban a párok 29 százaléka nem tudott fiókát reptetni. Összesen 89 fióka nevelkedett fel: hat fészekben négy, tizennégyben három, tizenegyben kettő, egyben pedig csupán egyetlen. A fehér gólyák gyülekezési időszakában a Maros-ártérben nem volt komolyabb vízállás a pusztákon, ezért gyülekező csapatok sem állomásoztak itt.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban fészkelő fehér gólyák már úton vannak telelőhelyükre. A szakemberek bíznak benne, hogy tavasszal valamennyien visszatérnek.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

hirdetés

Szóljon hozzá!

14 − 11 =