Beledi Szilárd: aggasztóan keveset mozognak a magyarok

beledi Fotó: Körös Hírcentrum

Beledi Szilárd a békéscsabai Decathlon áruház áruházigazgatójaként folyamatosan látja, melyek az aktuális sporttrendek, hogyan és mit sportolnak szívesen a békéscsabaiak, Békés megyeiek. Többek között erről is beszélgetett tudósítónkkal a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Amint beköszönt a jóidő, elindul a nyári szezon, azonnal előkerülnek a kerékpárok, a futócipők. A mozogni vágyók újabb lendületet vesznek, hiszen már a szabadban is könnyű sportolni. Folyamatosan érkeznek újabb sporteszközök, mozgásformák, de természetesen a régi klasszikusok sem mennek ki a divatból. Beledi Szilárd szerint a futás ezek közé tartozik, ami viszont rengeteget fejlődött országszerte. Nem igazán eszközspecifikus, egy jobb futócipő az, ami elengedhetetlen. Ez sikerének az egyik titka.

hirdetés

A fitneszsportok szintén nagy népszerűségnek örvendenek már évek óta. A szezonalitás itt is jelen van, mert a nyári időszakban általában többen és intenzívebben foglalkoznak vele. Ez a mozgásforma is viszonylag pénztárcabarát, hiszen a futáshoz hasonlóan nem kell a legprofibb felszerelés hozzá. Az edzőtermek is sorra nyílnak, például Békéscsabán is.

Azok, akik rendszeresen sportolnak, folyamatosan keresik az újdonságokat. Szilárd szerint a nyár egyik kedvence volt a stand up paddle (SUP). Ez egy viszonylag egyszerű, szörfdeszkaszerű eszköz, amely egy evezővel bármilyen vízfelületen használható. Már például jógáznak is rajta, tehát a felhasználási lehetőségek száma egyelőre szinte végtelen.

Egyre többen és többször kérnek profi segítséget is a Decathlon szakembereitől. Hiszen ha például a futást nézzük, nem mindegy, hogy aszfalton, terepen, amatőr szinten vagy versenyre készülve végzi valaki. Ma már a sportolók is belátják, hogy jobb megfogadni a szakértői tanácsot, mint csupán az interneten utánaolvasni. És mernek is kérdezni, ez nagy lépés előre. Ugyanez igaz az étrendkiegészítőkre is. Az étkezés, a megfelelő étrendkiegészítők kiválasztása még mindig alig kerül előtérbe – legalábbis Békéscsabán, de jó irányba halad a folyamat. A sporthoz és a minőségi életvitelhez elengedhetetlen a jó étrend. Ma keveseknek van ideje minden nap átgondoltan étkezni, otthon főzni. Ezért kellene a megfelelő vitaminbevitelre is odafigyelni, ebben is szakértő tanácsát kérni. Akik kérdeznek, azok vagy már specifikusan valamit keresnek, vagy még teljesen tanácstalanok. Ugyan még kevesen vannak, de azért mégis nő a témával foglalkozók száma.

Mindezek ellenére sajnos azt mutatják a statisztikák, hogy a magyarok egyre kevesebbet sportolnak. Az elmúlt évek adatai alapján a magyar lakosság 44 százaléka egyáltalán nem űz semmilyen sportot. Ez a szám azonban a legutóbbi eredmények alapján 53 százalékra nőtt. Mindez azért érdekes, mert a Decathlon szakemberei azt látják, hogy egyre többen érdeklődnek a mozgásformák iránt. Beledi Szilárd azt vallja, hogy mindegy mit, milyen gyakran, de mozogni kell. Erről igyekeznek is mindenkit meggyőzni – magánemberként és szakértőként egyaránt.

Amit Békés megyében egyértelműen lát a szakember, hogy a kerékpár télen-nyáron része a lakosság életének. Nyilván a domborzati viszonyok is elősegítik ezt, de az autósok is talán elfogadóbbak, figyelmesebbek a kerékpárosokkal ebben a térségben. Pont a terület adottságai miatt érdekes az is, hogy a túrafelszereléseket, -ruhákat is sokan keresik. Ehhez kapcsolódva mondta el Szilárd, hogy a megfelelő előkészületek mindig nagyon fontosak. Hiszen egy rossz fék, kilyukadt túracipő elveheti a kirándulás, a sportolás élvezeti értékét.

A fiatalok körében ma a különböző rollerek nagyon népszerűek. Már az egészen kicsik is hajmeresztő mutatványokra képesek vele. Az oktatási intézmények szerepét is érdemes ebben a témában hangsúlyozni, ugyanis a testnevelés egyre inkább szerves részét képezi az iskolai életnek. Az úszás, az atlétika, a tánc mind hozzátartozik a neveléshez. Később ezekből a gyerekekből lesznek az egészséges, sportoló felnőttek. Ezért például a gyereknapon a klasszikus célbadobás helyett a Decathlonnál is sporteszközök kipróbálására van lehetőség.

A jövő egyik nagy újdonsága lehet majd az E-Bike. Még nagyon kezdeti formában van jelen a piacon és kevesek számára elérhető, de Beledi Szilárd szerint érdemes lesz majd odafigyelni rá. Mint ahogy egykor az elektromos autókról is csak álmodtak, ma már az is valóság. Nagy potenciállal rendelkezik ez a fejlesztés, de még idő kell ahhoz, hogy elterjedjen.

A Beledi Szilárddal készült interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

55 + = 64