Dorian pályafutása Európa felett érhet véget

dorian Illusztráció: Pixabay

A Bahamákat letaroló és jelenleg az USA keleti partjainál tomboló Dorian Európa felé veszi az irányt. Mérsékelt övi ciklonná szelídülve érheti el kontinensünket.

Az USA keleti partjainál tomboló Dorian hurrikán Európa felé veszi az irányt. Aggodalomra azonban semmi ok, hisz jelentősen veszít erejéből. Az 1-es kategóriájú hurrikánná szelídült Dorian jelenleg Észak-Karolina partjainál okoz kiadós esőzéseket, amihez 140-160 km/h-s széllkökések társulnak. Az előrejelzések szerint a hurrikán tovább folytatja útját észak felé miközben eltávolodik a partvidéktől. Ezután kicsit ismét erősödött és szombat délután a Kanadához tartozó Új-Skócia partjait még hurrikánként érte el.

hirdetés

Ezt követően Dorian belekerül a mérsékelt öv nyugati áramlási rendszerébe és fokozatosan úgynevezett extratrópusi ciklonná gyengül. Ezen a szélességen már a meleg tengerfelszín sem biztosít elég energiát a ciklon számára, egyre inkább a magasban zajló légkördinamikai folyamatok veszik át az irányítást (pl. jet stream) és tartják életben a ciklont, ami végül csatlakozik a mérsékelt övi ciklonok táborához. A jelenlegi számítások szerint kedden érheti el Izlandot, a jövő hét második felében pedig valahol Skandinávia felett érhet véget Dorian pályafutása. A hozzá kapcsolódó frontok hazánkat is elérhetik, melyek csapadékot, szelet hozhatnak térségünkbe – írja az Időkép.

 

Szóljon hozzá!

13 − 7 =