25 Békés megyei érem született a kick-box EB-n

kick-box

Mind Magyarország, mind Békés megye eredményesen szerepelt a győri Gyermek, Kadet és Junior Kick-box Európa-bajnokságon. Hazánk a második lett az eredmények alapján, a megyei versenyzők pedig összesen 25 éremmel tértek haza.

A verseny után elmondható, hogy két fronton kellett helytállni. Az egyik a rendezés, hiszen a WAKO még soha nem rendezett ekkora utánpótlás Európa-bajnokságot. A létszámot növelték a gyermek korosztály képviselői is. Nagyon jó helyszínnek bizonyult a győri Audi Aréna, maga Győr is, ahol már rendeztek több hasonló volumenű sportrendezvényt. A város könnyen megközelíthető Bécsből, Pozsonyból és Budapestről. Ahogyan Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke elemezte, a külföldi delegációk visszajelzése pozitív volt. Ez biztató a jövőbeni hasonló rendezvények – például utánpótlás világbajnokság – magyarországi megrendezésére.

hirdetés

A másik feladat az volt, hogy a magyar válogatott olyan teljesítményt nyújtson, úgy szerepeljen, ami a korábbi évek hagyományaihoz méltó. Ugyanis a magyar utánpótlás évek óta a világ élvonalába tartozik az eredményességi mutatókat tekintve. Mind a klubok, mind a Magyar Kick-box Szövetség nagy erőket mozgósított erre a célra. A szövetség válogatott edzőtábort rendezett a versenyzőknek, állta a nevezési díjat, biztosította a válogatott ruhát, próbálta a részvételi költségeket a magyar anyagi viszonylatokhoz közelíteni. Akik hosszú évtizedek óta vannak a kick-box világában, látják, hogy ez nem kis teljesítmény egy nem olimpiai sportág lehetőségeinek tükrében.

A klubok is hatalmas áldozatokat hoztak, de a szülők óriási segítségét is ki kell emelni. Ugyanis az Európa-bajnokság nem augusztus végén kezdődött, ez már csak a végkifejlet. Az EB már februárban elkezdődött, amikor elkezdődtek a ranglista versenynek, a különböző Európa- és Világkupák sorozata. Itt a válogatottságot eldöntő ranglista pontokat lehetett szerezni. Hiszen az országos bajnokok mellett a ranglista vezetők indulhattak az Európa-bajnokságon, kategóriánként és országonként két versenyző.

Magyarország a második helyen zárt

Az, hogy hazánkban rendezték az EB-t, megnövelte a versenyzési és bizonyítási kedvet. Többen indultak, és a létszámhoz csatlakoztak a gyermek korosztály tagjai. Nekik első ízben rendeztek Európa-bajnokságot. A magyar válogatott azzal, hogy Oroszország mögött a második helyen végzett az éremtáblázaton, emelt fővel és eredményesen fejezte be a versenyt.

A sikerekből alaposan kivették a részüket a Békés Megyei Harcművész Szövetség klubjai, akik  6 arany, 6 ezüst és 13 bronzérmet nyertek. Ami újdonság és örömteli, hogy nem csak a hagyományosan sikeres klubok versenyeztek eredményesen, hanem olyan klubok is, akik korábban szerényebben szerepeltek. Nagyon fontos dolog, mert egyrészt lökést ad a kluboknak, másrészt  a nagy támogatást adó települési önkormányzatnak is bizonyítja, hogy érdemes ezeket a közösségeket támogatni. Ráadásul ez bizonyíték, hogy nem csak nagy klubokban lehet kimagasló eredményt elérni. A Békés Megyei Harcművész Szövetség 35 év alatt mindig is ezt az elvet vallotta, ez igazolja ennek az elvnek a helyességét.

A legtöbb érmet a point-fighgting szabályrendszer, ezen belül a Debreczeni Dezső vezette lakótelepi, békéscsabai klub szerezte. De örömteli, hogy light, kick-light, sőt ringes szabályrendszerekben is születtek érmek. Ami újdonság, a nagy erőket mozgósító, a korábbi évek országos lemaradását behozni akaró formagyakorlat is hozzájárult a megyei éremterméshez. Köszönhetően elsősorban a Puravecz Péter, Litauszki László edzőpáros munkájának.

Néhány megyei edző véleményt is alkotott a teljesítményekről:

Litauszki Lászó, Kondorosi Kick-box Egyesület: „A Kondorosi Kick-box Egyesület egy fiatalított csapattal vágott neki ennek a versenyszezonnak és két egymástól teljesen különböző szabályrendszerben versenyzett. Az egyik a pointfighting és a másik a zenés fegyveres formagyakorlat. Egész évben keményen dolgoztunk, hogy mind a két szabályrendszerben tapasztalatot, rutint szerezzünk. Mindkét válogatott edzőtábort végigcsináltuk, egész nyáron edzettünk. 4 versenyzőnk kvalifikálta magát 6 kategóriában az Európa Bajnokságra. 5 bronzérmet és egy ezüstérmet szereztünk, ami a csapatunk történelmének legjobb eredménye, nagyon büszke vagyok a csapat minden tagjára és óriási köszönet jár a szülőknek, akik elkísérték a csapatot és segítették a munkámat! Nagy előnye volt a hazai rendezésű kontinensbajnokságnak a költségek és az útidő tekintetében.”

Puravecz Péter (Contact SE Orosháza) szerint a formagyakorlat versenyen a fiatal sportolóknak nem volt egyszerű dolguk, hiszen ellenfeleik többek közt a világ élvonalába tartozó orosz, ukrán és ír versenyzők voltak. Annus Marcell arany és ezüstérmet szerzett, Brebovszky Zoltán, Csuka Kamilla és Szabó Gergely is dicséretet érdemelnek, hiszen több esetben is csak egy hajszál választotta el őket a dobogótól, ami elismerésre méltó.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!