Brexit – Johnson Dublinban: van lehetőség a Brexit-megállapodásra a kilépési határidőig

személyi, brexit, Egyesült Királyság Fotó: Pixabay

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint továbbra is lehetséges új megállapodás elérése az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről a kilépés jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig.

Johnson, aki hétfőn Dublinban Leo Varadkar ír kormányfővel tárgyalt, közös sajtóértekezletükön kijelentette: “elsöprő erővel” vágyik arra, hogy sikerüljön megállapodni az EU-val a Brexit feltételeiről. Hozzátette: az Egyesült Királyságnak mindenképpen ki kell lépnie az EU-ból október 31-ig, ellenkező esetben helyrehozhatatlanul károsodna a brit demokratikus rendszerbe vetett választói bizalom.

hirdetés

A brit kormányfő szerint akkor is fenntartható az ír-északír határ átjárhatósága és az észak-írországi rendezési folyamatot rögzítő nagypénteki megállapodás, ha az Egyesült Királyság “teljes mértékben” kivonul az EU-ból.

Leo Varadkar a sajtóértekezleten úgy fogalmazott: kész meghallgatni bármilyen konstruktív javaslatot a jelenlegi patthelyzet feloldására, Írország azonban nem egyezhet bele és nem is fog beleegyezni abba, hogy “a jogi garanciákat ígéretek váltsák fel”.

Ez egyenes utalás volt az ír miniszterelnök részéről arra, hogy Boris Johnson kormányának álláspontja szerint a London által szorgalmazott új Brexit-megállapodásban nem szerepelhet az a tartalékmegoldás – backstop -, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza. E mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha – illetve amíg – nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását.

Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is. Varadkar a brit kormányfővel tartott hétfői dublini sajtóértekezleten kijelentette: az ír kormány minden körülmények között elsődleges fontosságúnak tartja a fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését az ír-északír határon és Írország helyének megőrzését az EU egységes belső piacán.

Az ír miniszterelnök szerint mindezek alapján a backstop-záradékot Dublin továbbra is a Brexit-megállapodás kritikus fontosságú elemének tartja, ha és amíg nem sikerül alternatív megoldásokat találni. Varadkar kijelentette: Írország nyitott az alternatív javaslatokra, ezeknek azonban reálisnak, jogilag kötelező erejűnek és működőképesnek kell lenniük.

Az ír kormányfő hangsúlyozta, hogy Dublin mindeddig nem kapott ilyen javaslatokat Londontól. Hozzátette: alternatív megoldások híján, “ha nincs backstop, nincs megállapodás sem”. Leo Varadkar figyelmeztette Johnsont arra is, hogy “herkulesi erőfeszítésekre” lesz szükség, ha London a brit EU-tagság megszűnése után három éven belül szabadkereskedelmi megállapodásokat akar kötni az Egyesült Államokkal és az EU-val.

Kertész Róbert / MTI

Szóljon hozzá!

8 + 2 =