Lischka Lipótra emlékeztek szombaton a Széchenyi Ligetben

Fotó: Körös Hírcentrum

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület immár hatodik éve szervez Lischka Lipót Napot. Ezen a napon az 1866 és 1938 között élt Békéscsaba főkertészének szobránál koszorúkat helyeznek el.

Az emléknap jegyében a Széchenyi ligetben családi nappal, kézműves foglalkozással, valamint termelői vásárral várták a résztvevőket. Az emléknapon Gurbán Líviusz, a KVNP Egyesület munkatársa mondott beszédet, de Lischka Lipót két unokája is megjelent, akik közül Lischka Gábor is visszaemlékezett nagyapjára.

Gurbán Líviusz elmondta, hogy a Széchenyi ligethez rengeteg emléke főződik a csabaiaknak. Elég csak a játszótérre, a régi majálisokra, a szabadtéri színpadra és mozira gondolni. De persze manapság is rengeteg program kapcsolódik ide, hiszen a liget vásárt és BioRitmus Fesztivált is ide szokták szervezni.

Az Egyesület célja a programokon túl, hogy amikor az emberek ide jönnek, emlékezzenek meg arról a személyről, aki a liget mai arculatát létrehozta, Lischka Lipót negyven éven keresztül alakította a ligetet. Az 1790-es években sokáig eperfák sokasága foglalta el a kert nagy részét, ahol egy saját hernyótenyésztés is ide lett hozva. 1847-ig az evangélikus ótemető is itt helyezkedett el. Később itt hozták létre a sörházat, ami mára Munkácsy Hotelként ismert.

Az 1888-as nagy csabai árvíz során szinte teljesen elpusztult a liget akkori kinézete, amit előtte már angol kertté kezdtek alakítani. Ezt követően az 1899-ben idekerült Lischka Lipót hozta létre a ma is ismert Széchenyi liget kinézetét. 2007-ben pedig megépült a pavilon, valamint az egyesület látogatóközpontja is itt lett felépítve. Tíz évvel később, 2017-ben pedig Lischka Lipót emlékszobra is elhelyezésre került.

A Réthy Zsigmond teremben tárlatvezetés során a vendégek jobban megismerkedhettek mind Lischka Lipót, mind pedig a terem névadójának, Réthy Zsigmondnak a munkásságával is. Valamint a vásáron több termelő és kézműves kínálta termékeit.

 

Szóljon hozzá!