Lejárt a kompenzációs listák és a megyei listák bejelentésének határideje

békés, önkormányzati választás Fotó: MTI/Balogh Zoltán (archív)

Kedd délután négy órakor lejárt a kompenzációs listák és a megyei listák bejelentésének határideje az októberi önkormányzati választás előtt.

A kompenzációs listát a helyi választási bizottság, a megyei listát a területi választási bizottság, a fővárosi kompenzációs listát a Fővárosi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon.

hirdetés

A listák bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a listák nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig frissülnek a bejelentett, illetve nyilvántartásba vett listákra vonatkozó adatok.

Az NVI internetes tájékoztató oldala szerint már több mint 400 települési kompenzációs listát és 90 megyei listát vettek nyilvántartásba. Öt évvel ezelőtt 768 települési kompenzációs lista és 107 megyei lista volt.
A tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – juthatnak mandátumhoz a jelöltek. A kompenzációs lista állításához nem kellett ajánlásokat gyűjteniük a jelölőszervezeteknek, mivel listát közülük csak azok állíthattak, amelyek az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet állítottak (több jelölőszervezet közös kompenzációs listájához a választókerületek többségében közös egyéni jelöltet kell állítani).

A fővárosi kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlés kilenc, nem polgármester tagja szerez mandátumot, a polgármesterjelöltekre leadott – mandátumot nem eredményező – töredékszavazatok arányában, vagyis a fővárosi kompenzációs listára a választópolgárok közvetlenül nem szavaznak. A fővárosi kompenzációs listán jelöltek csak a fővárosi kerületi polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek lehetnek.

A nem megyei jogú városban élők szavazhatnak a megyei közgyűlés tagjaira is. Megyei listát az a jelölőszervezet állíthat, amely az adott megye településein (kivéve megyei jogú városban) lakóhellyel rendelkező választópolgárok fél százalékának ajánlását összegyűjtötte. Azok a jelölőszervezetek, amelyek a megyei választókerületben lévő települések választópolgárai egy százalékának, de legalább 2000 választópolgárnak a közös ajánlását összegyűjtötték, közös megyei listát állíthatnak.

MTI

Szóljon hozzá!

+ 11 = 13