Átadásra került a megújult piac

Fotó: Körös Hírcentrum

Hivatalosan is átadták a felújított békéscsabai szabadtéri piacot. A kültérre pavilonok épültek, de a vásárcsarnok szerkezete és eladóterét is rekonstruálták. A felújítás teljes költsége majd 740 millió forint volt, mely pályázati pénzből lett finanszírozva.

A vásárcsarnok már az elmúlt év decemberében megújult, a kültéri rész pedig a közelmúltban került felújításra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően. Szeptember 10-én, kedden pedig ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadták a piacot.

hirdetés

Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő szerint az új csarnok és szabadtéri rész sokkal komfortosabb, kényelmesebb, jobban bejárható mint korábban volt. A felújítás nem csak a vásárlók örömét szolgálja, de az árusokét is. Forgalmasabb szombati napokon pedig akár tízezer vásárló is megfordul itt.

A csarnok hőszigetelése óriási előrelépés, de az elektromos hálózat kiépítése és felújított tetőszerkezet is – emelte ki a képviselő. Hozzátette: ez csak a kezdet. 2021-ben a Modern Városok Program keretein belül folytatódhat a város rehabilitációja, amely során több utca és térsége is megújulhat. A tervek készülőben vannak és a kormányzattal tárgyalások is folynak a források kapcsán. A felújítás során az útburkolat, járdafelületek és több zöld terület kialakítása kerül előtérbe, de egy 300 személyautót befogadó parkolóház is épülni fog – tette hozzá.

Kiss Tibor Békéscsaba alpolgármestere szerint elengedhetetlen volt, hogy a piacot felújítsák, hiszen a körzetnek ez egy olyan része, ahol minden békéscsabai megfordul legalább egyszer hetente, tehát majd 70 ezer ember veszi igénybe. A következő fejlesztés során pedig a lángos-standok része is felújításra kerül, ami sajnos a mostani ütembe nem fért bele.

Látható, hogy milyen felújítások kerültek sorra, hiszen korábban nem volt víz, villany, és műanyag zacskókkal védték magukat, ha esett az eső, vagy ha sütött nap. Élelmiszerek tekintetében is fejlődésen ment át, hiszen olyan egészségügyi egység is kialakításra került, amely a higiéniai előírásoknak is megfelel.

A kerékpárral közlekedőkre is gondolnak majd a későbbiek során, mivel a csabai lakosok nagy részének ez a legfőbb közlekedési eszköze. Tervben van egy kerékpártároló-, parkoló kiépítése is, aminek formája és kialakítása jelenleg tervezés alatt áll.

 

Szóljon hozzá!

+ 6 = 7