Közfoglalkoztatási kiállítás nyílt Békéscsabán

közfoglalkoztatott Fotó: Körös Hírcentrum

Idén 59 településről érkeztek kiállítók a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállításra.

hirdetés

A megnyitó rendezvényen Dr. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár elmondta: a kiállítás egyértelműen bizonyítja, hogy a Belügyminisztérium elérte azt a célt, amit 2011-ben a közfoglalkoztatás új rendszerének indításakor fogalmaztak meg.

hirdetés

„Mindenképpen értékteremtő és hasznos programokat szerettünk volna elindítani. Olyan programokat, amelyeket helyben végezhetünk, illetve az ország valamennyi területén kivitelezhető. 2011-ben 77 ezer fő volt a közfoglalkoztatottak létszáma, 2016-ban volt a csúcs: 223.500 fő. 2019 júliusban 103 ezer főről beszélhetünk. Ez a szám is mutatja, hogy a közfoglalkoztatás betöltötte a szerepét, hiszen akik már nincsenek a közfoglalkoztatásban, ők az elsődleges munkaerőpiacon találták meg a helyüket.”

Dr. Hoffmann Imre / Fotó: Körös Hírcentrum

Hozzátette: a kormány egy átmeneti, munkaerőpiaci eszközként kezeli a közfoglalkoztatást, és tovább fejlesztik a programot. A kormány a szükséges forrásokat minden évben biztosította, ebben az évben 180 milliárd forint áll rendelkezésre.

„Ha növekszik a vállalkozások munkaerő éhsége, egyre több munkaerőt szeretnének foglalkoztatni. Egyre kevesebben lesznek inaktívak, kevesebben lesznek közfoglalkoztatottak” – ezt már Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő mondta el a rendezvényen. Kiemelte: az elmúlt évek azt igazolják, hogy a közfoglalkoztatás, mint eszköz, elérte a célját. Ahogy elkezdett nőni a gazdaság, úgy apadt a közfoglalkoztatottak létszáma.

Herczeg Tamás / Fotó: Körös Hírcentrum

„Akik ebben a rendszerben dolgoznak, értéket hoznak létre és ez a mai kiállításon is látszik. A legnagyobb értéknek azt tekintjük, ha egy bizonyos idő után mindenki megtalálja a számítását és el tud helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. A képzések, az átképzések és a motivációs tréningek mind ehhez nyújtanak segítséget.

Sokféle eszköze van az államnak arra vonatkozóan, hogy a munkaerőt a foglalkoztatók irányába tudja terelni. Ilyenek például az adójogszabályok. A szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentése, vagy éppen a bölcsődei program is abban segít, hogy az édesanyák vissza tudjanak menni a munkaerőpiacra” – zárta gondolatait Herczeg Tamás.

A Békés Megyei Kormányhivatal rendezvényén a rendőrség munkájával is megismerkedhetnek az érdeklődők, az információs pontnál pedig tájékoztatást kapnak azok, akik rendvédelmi pályára készülnek.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 46 = 53