Paláncz György: 93. tanévét kezdte meg a Közgé

paláncz Fotó: Körös Hírcentrum

Nem volt egyszerű felkészülni az új tanévre, és sok változás is történt az iskolában – kezdte beszámolóját Paláncz György, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója. A tagintézmény vezetőjét a 2019/2020-as tanévről kérdezte tudósítónk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Évről évre változik valamennyit az iskola, ezúttal – mint arról írtunk korábban – a tantermek bővültek. A padlástérben alakítottak ki a korábbi raktárként használt helyiség helyén több csoportszobát és közösségi teret. Emellett nagy feladat volt még a tantárgyfelosztás és az órarend elkészítése. Szerencsére mindennel elkészültek, így zökkenőmentes volt a tanévkezdés.

hirdetés

Mind a tanárok, mind a diákok létszáma szempontjából jól áll az iskola. Néhány pedagógus ugyan nyugdíjba vonult, helyettük érkeztek újabb kollégák. A segítségükkel minden órát meg tudnak tartani. A tanulói létszám tekintetében két-két és félszeres túljelentkezésről számolt be Paláncz György. Három szakgimnáziumi ágazat képzése folyik az iskolában. A klasszikus közgazdaság ágazat, turisztika és informatika szerepel a repertoárban. Az iskola specialitása a kéttannyelvű képzés. Aki ezt választja, az az érettségit letéve felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű bizonyítványt szerez.

A továbbtanulásról szólva elárulta Paláncz György, hogy aki szeretne, tovább tud tanulni. Körülbelül a diákok 90 százaléka ezt meg is teszi. Jelenleg olyan lehetőségük is van a tanulóknak, hogy még egy évet az iskolában töltve technikusi végzettséget szerezhetnek. Ezzel pedig plusz pontokat is a felvételinél. A felnőttképzés, az érettségire épülő képzés palettája is igen színes, erre jelentkezői rétegre is odafigyel az iskola.

Bár inkább a túljelentkezés a jellemző, fontosnak tartják, hogy a pályaválasztási, pályaorientációs rendezvényeken részt vegyenek. Paláncz György kiemelte, Békés megyében minden általános iskolában igyekeznek tájékoztatást adni az itt elérhető képzésekről.

A Paláncz Györggyel készült interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés