A békéscsabai vasútállomáson nyílt meg a megye 16. kormányablaka

Fotó: Körös Hírcentrum

A békéscsabai vasútállomás épületében került kialakításra a mai napon átadott kormányablak. Az újabb ügyfélszolgálati rendszer átadására a délelőtti órákban került sor, ahol ünnepélyes keretek között átvágták a nemzeti színű szalagot is. A mostani a 16. kormányablak a megyében.

Történelmi épületben, történelmi eseményre kerül ma sor, legalábbis a Békés Megyei Közigazgatás szempontjából – kezdte beszédében dr. Takács Árpád kormánymegbízott. Nincs olyan család Békés megyében, aki valamilyen módon ne járt volna már itt, ne került volna kapcsolatba a vasútállomás épületével. A 75 éve lebombázott épület viszontagságos időket élt át, az 1858-as átadást követően, sok alkalommal újították fel, vagy építették át. Legutóbb 2016-ban lett felújítva, és a vasútvonal megújítása is folyamatban van.

hirdetés

A Központi Kormányablakban évente több mint százezer ügyfél fordul meg – emelte ki. A ma reggeli adatok alapján, idén már 53 678 ember intézett ügyet, ami emelkedést mutat az elmúlt év hasznos időszakához képest. A csúcs Júliusban dőlt meg, amikor 579 ember volt egy nap a kormányablakban, ami hatalmas terhelést jelent. Ezért is jelentős, hogy a vasútállomáson került kialakításra az új kormányablak. Hiszen a környező településről érkezőknek nem kell tovább utazni, és el tudják intézni az ügyeiket. Mivel országos illetékességgel rendelkezik bármilyen ügy elintézésre lehetőség van, mint bármely más kormányablakban is.

Fotó: Körös Hírcentrum

Egy új kezdeményezés a mobil kormányablak is. Egy buszról van szó, mely több mint 1800 ügyfelet szolgált ki eddig az idei évben. A célja, hogy eljussanak olyan helyekre is, ahonnan az emberek egyébként nehezen jutnak be. Békés megyében több mint nyolcezer tanya van. A kisbusz ezekre a helyekre is el tud jutni, de az olyan intézményekhez is elmennek, ahol fekvőbeteg ellátás folyik.

Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár elmondta az ember szívesen jön Békéscsabára, hiszen a csabai kolbász mellett komoly hagyományokkal rendelkezik a kultúra területén is, valamint egy fejlődő városról van szó. Szerinte az utóbbi időben hatalmas fejlődésen ment keresztül, és nem véletlen, hogy a Modern Városok Program keretében is ilyen komoly állami támogatásban részesül. 439 milliárd forint az összeg, ami összességében érinti a várost, ennek jelentős része az M44-es autóúthoz kapcsolódik.

Tuzson Bence elmondta, hogy egy kormányablak oda települ, ahol a legnagyobb a forgalom. Egy pályaudvar pedig olyan hely ahol az emberek megfordulnak. Ha be tudnak térni, és az ügyeiket gyorsan el tudják intézni, akkor nem érezhetik magukat másodrendű állampolgárnak.

Fotó: Körös Hírcentrum

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerint egy személynek rengeteg kapcsolata van az állammal, rengeteg ügyet kell intézni, ezért nagy könnyebbséget jelent maga a kormányablak is, és az is, hogy a vasútállomáson került elhelyezésre. Lehetővé teszi, hogy ne kelljen a belvárosba utazni azoknak, akik más településekről érkeznek ügyet intézni. Nyolc plusz egy ügyintéző lesz segítségére az embereknek.

Szembetűnő a város fejlődése, az országgyűlési képviselő szerint azok, akik nem járnak sűrűn a városba, látják, hogy a város fejlődik. De nem csak az épületek felújítása látványos, hanem több munkahely is létrejön és hamarosan az elkészült M44-es 60 kilométeres szakasza is átadásra kerül.

Az Állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálat fejlesztési program 2012-ben indult el, többek között magában foglalja Budapesten a Nyugati és Keleti pályaudvarokat, Nyíregyházát, Debrecent, Győrt, Székesfehérvárt és immáron Békéscsabát is – mondta el dr. Homolya Róbert a Magyar Államvasutak Zrt. elnök vezérigazgatója.

Fotó: Körös Hírcentrum

A Kormány részéről ez egy tudatos döntés volt, hiszen az utazások száma egyértelműen növekedik és talán az utazások mellett egyéb szolgáltatásokat is tudnak kínálni. 2016-ban került átadásra a megújult Békéscsabai pályaudvar. Azonban a vasúti pálya is felújításra került, ami azt jelenti, hogy Szajoltól Békéscsabáig egy 160 km/órás sebességű vonat fog közlekedni az üzembe helyezést követően. A vezérigazgató kiemelte, hogy a Budapest és Békéscsaba közötti menetidő is le fog rövidülni a vasúton.