Beemelték a bicikliút Tisza-hídjának egyik utolsó elemét a végleges helyére

tisza Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Újabb látványos szakaszához ért a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút építése. Beemelték a bicikliút Tisza-hídjának egyik utolsó nagy elemét kedden a végleges helyére. A beruházás a nyaralóhajó-programmal, új kikötők és egy rafting pálya megépítésével hatalmas lendületet adhat a térség fejlődésének az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint.

Révész Máriusz kedden a híd tiszafüredi oldalán tartott sajtótájékoztatón a Tisza-tavat aktív turisztikai paradicsomnak nevezte, amelynek nagyon fontos része a kerékpározás. Míg 2016-ban mintegy 20 ezer ember biciklizte körbe a Tisza-tavat, egy évvel később 31 ezer, míg tavaly 57 ezer – mondta. Kiemelte, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása bruttó 4,2 milliárd forintba kerül. Ebből 6,5 kilométer kerékpárút és négy műtárgy épül meg a tervek szerint 2020. május végére.

A Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a Nif Zrt.-vel pedig arról is megállapodtak, hogy 200 műfecskefészket is elhelyeznek a hídon. Révész Máriusz emlékeztetett rá, hogy néhány nappal ezelőtt bemutatták a nyaralóhajókat, valamint átadták a kiskörei kikötőt is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, az egész térségnek hatalmas lendületet ad majd a nyaralóhajó-program és a következő évekre tervezett tizenkét kikötő megépítése. Megjegyezte azt is, hogy nemrég készült el a kiskörei hallépcső mellé tervezett raftingpálya terve. Ez hamarosan a kormány elé kerül. Hozzátette, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel zajlik a Tisza-tónál a vízitúra-megállóhelyeket fejlesztő program. Megjegyezte azt is, hogy a közelmúltban mutatták be azokat a beruházásokat, amelyekkel az Ukrajnából, Romániából érkező hulladékot össze lehet gyűjteni a Tiszán, hogy az ne jusson el a Tisza-tóhoz.

Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője ismertette, a 33-as számú főút Tisza-hídja mellé egy új felszerkezetet építenek be 273 méteren. A műtárgy konzolos tartókra épülve kapcsolódik majd a híd meglévő felszerkezetéhez. A 33-as számú főút jobb oldala mellett a főúttól fizikailag elválasztott, mintegy 6,5 kilométer hosszú kerékpárút a Tisza-tó poroszlói gátjától a Tiszafüredi Ady Endre, illetve Ártéri utcákig tart. A kerékpárút Tisza-tavi szakasza keresztezi az Eger és a Szomorka patakokat. Ezeken 308 méter, illetve 86 méter hosszú, látványos, íves tartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros hidak épülnek. A kerékpárút keresztezi a Tisza öblítő csatornáját is egy kis műtárgyon keresztül – mondta.

A kivitelezés összetettsége miatt a 280 méter hosszú, a Tisza folyót keresztező kerékpáros híd 350 tonna acélszerkezetét a Tisza parton kialakított szerelőtéren állítják össze. A hídelemeket pedig két, 40 méteres bárkával úsztatják a helyükre. Majd daruval emelik be a konzolszerkezetekre – tájékoztatott. A kivitelező a Hódút Kft.

Bornemisza János, Poroszló polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően biztonságossá válik egy eddig veszélyes útszakasz. Megjegyezte, hogy a településen belül már megépült a kerékpárút. Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere pedig emlékeztetett, hogy Tiszafüreden található Magyarország legnagyobb kerékpáros centruma, a belterületi kerékpárút is megépült már, mindez a kerékpáros-turizmus további fellendülését biztosítja – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!