Befejeződött a csorvási Szőttes Kúria épületének felújítása

csorvás, szőttes Fotó: Csorvás Város Önkormányzata

Befejeződött a Szőttes Kúria épületének felújítása Csorváson, mely összesen 278.855.159.- forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósult meg. A támogatás aránya: 100% volt.

A projekt keretén belül megtörtént egy műemlék jellegű turisztikai attrakciót képviselő épület felújítása, az egész évben nyitva tartó ipari műemlék gépeket működésben bemutató szőttesmúzeum kialakítása.

hirdetés

A Szőttes-kúria korszerűsítése során jelentős felújítási, bővítési, átalakítási és környezet (zöld) fejlesztési munkálatok folytak. A fejlesztés eredményeként legalább évi 5000-9000 látogatót lesz képes fogadni, rendezvényeket, foglalkozásokat képzéseket, bemutatókat tartani, turisztikai információkat adni, vendéglátási, kereskedelmi funkciókat működtetni.

A felújított kúriában kialakításra került egy nagyobb rendezvény megtartására alkalmas bemutató tér. Az épület kívül-belül és szerkezetileg is megújult, visszakapta a teraszokat, néhány új varrógépet, szép bútorokat, nagy teherbírású állványokat sikerült beszerezni. Az épület a szőttesek, magyar zsinóros ruhák, kézi iparművészeti termékek bemutatása mellett a tervek szerint tanfolyamoknak is otthont ad a jövőben, egyebek mellett szövést, fonást, varrást, makramét, hímzést tanulhatnak majd az érdeklődők. A projekt európai uniós támogatás segítségével, a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósult meg.

hirdetés