Szakmai rendezvényen vehettek részt a csorvási vállalkozók

herczeg, csorvás Fotó: Körös Hírcentrum

A Vállalkozók a Közösségért Egyesület szervezésében került sor szombaton a szakmai rendezvényre és partnertalálkozóra, ahol elsődlegesen csorvási vállalkozók jelentek meg. A rendezvény fővédnöke Herczeg Tamás országgyűlési képviselő volt, aki beszédében köszöntötte a vállalkozókat, az esemény végén a vállalkozók egy közös vacsorán is részt vettek, melyen Herczeg Tamás szintén jelen volt.

hirdetés

A képviselő elmondta, hogy jelenleg nincs konkrét pályázati kiírás, ami mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnának meg. A 2014-2020 közötti Európai Uniós tervezési, fejlesztési ciklus lezárul, és újdonságként szolgálhat, hogy a várthoz képest hamarabb kerülnek kiírásra az új forrásokra a pályázatok, mint ahogyan azt korábban gondolták.

Tagadhatatlanok azok az eredmények, amik az utóbbi évekre jellemzőek – emelte ki, az EU-s pályázatok kapcsán az országgyűlési képviselő. Elmondta, hogy mindig figyelemmel kíséri az adatokat, amelyek Békéscsabára, Békés megyére, a régióra valamint az országra is jellemző.

Az utóbbi 3-7 évben érvényes tendenciák azt igazolják, hogy jó az irány amerre haladunk, akárcsak ha a foglalkoztatási kérdéseket megnézzük. A rendszerváltás óta soha nem volt olyan magas a foglalkoztatás, mint manapság. Az ezzel összefüggő munkanélküliségi mutatóink is meglehetősen jók, bár Békés megyében aránylag magas a munkanélküliség.

A mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása növekvő mértékű. Többféle támogatásból jöhetnek ezek a bevételek a Békés Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány több típusú forrással kecsegteti a vállalkozókat, amennyiben megfelelnek a feltételeknek, amelyeket felállított. A 2010 utáni időszakra pedig hamarosan megjelennek azok a források, amiket részben a területi és településfejlesztés operatív programból jöhetnek létre.

Békés megyében több mint 20%-al alacsonyabbak a bérek, mint az országos átlag. Alacsonyabb az egy főre jutó GDP 70%-a alatt van az országos átlaghoz képest. Azonban az M44-es felépítése, és hamarosan sorra kerülő átadása sokat javíthat ezeken a számokon. Az elmúlt hét folyamán az M47-es nyomvonalának kijelöléséről is tárgyaltak, valamint a vasútvonalak is fejlesztésre kerülnek.

hirdetés