Ingyenes Hepatitis C szűrés lesz Békéscsabán

labor, orvos, rákellenes Fotó: Pixabay

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete idén újra ingyenes hepatitis C szűrést szervez országszerte, közötte Békéscsabán is.

A gyors, anonim szűrésen résztvevők az eredmény mellett jó tanácsokat is kaphatnak a fertőzés elkerüléséről, megelőzéséről. Az egyesület arra is rá kívánja irányítani figyelmet, hogy ma már 3 hónap alatt tünetmentesen gyógyulttá tehető a fertőzött, így kár félni a szűréstől.

hirdetés

A hepatis C évekig, akár évtizedekig tünetmentes lehet, azonban fokozatosan májkárosodást okozhat, a panaszok pedig javarészt már előrehaladottabb állapotban mutatkoznak. Emiatt a fertőzöttek nagy része nem is tud betegségéről.

Magyarországon nagyjából 70.000 fő lehet érintett hepatitis C vírus-fertőzésben, de közülük körülbelül csak 20.000 ember tud erről. A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) országos szűrésének célja, hogy az eddig nem felderített fertőzötteket minél hamarabb megtalálják, és még a májkárosodási stádium előtt kikezeljék betegségükből, és ezzel megakadályozzák a vírus további terjedését. Védőoltás nem létezik a Hepatitis C ellen (ellentétben más hepatitis vírusokkal), de a modern gyógyszerekkel ma már rövid idő alatt gyógyítható a betegség.

A hepatitis C fertőzés elsősorban vér útján, véres beavatkozások, tevékenységek során terjed. Emiatt gyakori a fertőzés terjedése az intravénás kábítószert használók között, de a veszélyeztetettek között vannak a nem megfelelő higiéniás körülmények között testékszert behelyeztetők, vagy a tetováltatók, az akupunktúrás kezelést igénybe vevők. Rizikót jelenthet akár a közös fogkefe használat, fogínyvérzések esetében, vagy a közös borotva használat is, de akár pedikűrösnél, manikűrösnél vagy fogászaton is el lehet kapni.

A fertőzés veszélyeztetettjei közt vannak az egészségügyben dolgozók és a büntetés-végrehajtási intézményekben tartózkodók is. A vérkészítmények ellenőrzése e vírusra 1993-ban kezdődött, ezért azoknak mindenképpen érdemes szűrésre menni, akiknek e dátum előtt volt műtétjük, vagy kaptak vért.

Az egyesület tavalyi szűrőkampányán 1200 embert vett részt a szűrésen, akik között találtak pozitív eseteket is, akik a vírus korai felfedezése miatt mára már teljesen tünetmentesek!

A VIMOR szeretettel várja az érdeklődőket szeptember 28-án az alábbi fővárosi és vidéki helyszíneken, közöttük Békéscsabán is!

Iidőpontok és a helyszínek:

 

szept. 28. Békéscsaba Csaba Center aulája

(Andrássy út 37-43.)

10.00-14.00 óra között
 

szept. 28.

Tatabánya Szent Borbála Kórház- Hepatológia Rendelő B.épület 2.em

(2800 Tatabánya Dózsa György út 77.) .

10.00-14.00 óra között
 

szept. 28.

Budapest Lurdy Ház

(1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.)

10.00 – 16.00 óra között
szept.28. Szombathely Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Infektológiai Szakambulancia
Belgyógyászati épület 7/a bejárat földszint(9700 Szombathely, Markusovszky u. 5.)
10.00-13.00 óra között
 

szept. 28.

Zalaegerszeg Zala Megyei Szent Rafael Kórház főbejárati aula

(8900 Zalaegerszeg, Zrínyi Miklós u. 1.)

10.00-15.00 óra között
szept. 28. Szolnok Hetényi G. Kórház – Hepatológiai Szakrendelés rendelője, hotelszárny 1.em. 166.ajtó

(5000 Szolnok, Tószegi u. 21.)

8.00 – 12.00 óra között
 

szept.28.

Nyíregyháza A Korzó Bevásárlóközpont melletti sétáló utcában,

szűrőbuszban

10.00-17.00 óra között


Kövessen minket Facebookon!