Dr. Csicsely Ilona: nagy fejlesztések történtek a jaminai városrészben

Jaminában Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Csicsely Ilona, a 10-es számú választókerület önkormányzati képviselője megosztotta, az elmúlt években rendkívül nagy fejlődés történt Jaminában. A képviselő asszonnyal ezekről a változásokról beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Az első jelentős beruházás a szennyvízelvezetés megoldása volt. Jaminában a belvíz is mindig problémát okozott. Ezzel a megoldással egy olyan modern, élhető környezet megteremtése felé tették meg az első lépést, ami a Jaminában élő emberek számára nagy segítség. Több helyen csapadékvíz elnyelők is létesültek, a közlekedésre veszélyes árkokat betemették.

hirdetés

A másik ilyen nagy beruházás a vasút építése volt, ami a városrészt négy ponton érintette. Felújításra került a gyalogos felüljáró is, ami a kerékpárosoknak is nagyon fontos. A Franklin utcai csomópontnál az aluljáróban a gépjárművek teljesen elkülönülve közlekedhetnek a kerékpárosok, valamint a gyalogosok. Valamint a Pataky utca végén pedig fénysorompó került kiépítésre.

Az energetikai korszerűsítésekre is nagy hangsúly került

Az óvodák, bölcsődék és iskolák is felújításra kerültek. Van amelyik már valóban elkészült, míg olyan is, ami ugyan még nincs kész, de közel áll ahhoz, hogy átadhassák. Ezeket a korszerűsítéseket követően, a felújított intézmények lényegesen kevesebb energiát fognak felhasználni, és sokkal inkább környezetbarát módszer, mint az eddigi megoldások. A jaminai egészségház felújítása régóta vágyott beruházás volt, hiszen rengetegen megfordulnak benne, eddig pedig nem volt klíma sem, és nyáron szinte kibírhatatlan volt bent a hőség.

A Franklin utcai szociális bérlakások korszerűsítésére is jelentős összeget tudtak fordítani, és a még az idén szintén elkészül a Könyves utcában lévő négy szociális bérlakás is. A korszerűsítések fontos szerepet játszanak a környezet védelmében. Ahogyan az energetikai korszerűsítések úgy a Jézus szíve Katolikus Templom melletti elektromos autóknak szánt töltőállomás is. A világítás is korszerűsítésre került, ledes lámpákra lett cserélve, ami szintén nem kis megtakarítást jelent a város számára.

Békéscsabán hatalmas probléma az utak és járdák állapota

Ez Jaminára is különösen igaz, jogos igény érkezik be úgy a képviselőkhöz, mind a polgármesteri hivatalhoz. Csicsely Ilona kiemelte, hogy sajnos csak addig tudnak nyújtózni, ameddig a takaró ér. Amikor tudnak, mindig felújítanak egy-egy szakaszt vagy utcát, de erre még több pénzt kellene fordítani és ez az a terület, ahol nem sikerült minden elképzelést megvalósítani.

Egyre több fiatal költözik Jaminába

Hiszen a városrész egyre inkább megújul, sokkal megközelíthetőbb akár kerékpárral vagy gépkocsival is. A bölcsődék mellett a játszóterekre is sikerült figyelmet fordítani, amik közül több szintén felújításra kerül, biztonságosabbá válnak. A Török Ignác utcai játszótér köré kerítés épült, hiszen eddig nagy problémát okozott, hogy olyan közel van a közúthoz, és félő volt, hogy a gyerekek kiszaladnak az útra. Két játszótér mellett úgynevezett szabadtéri fitneszparkot is építettek, ami a szülők felüdülését, sportolási lehetőségét bővíti.

A környezetünk védelmére koncentrálva lett eltávolítva az Orosházi és Toldi utca sarkán lévő szelektív hulladékgyűjtő sziget is. Itt sajnos olyan állapotok uralkodtak, ami már súrolta a közegészségügy határait. A szelektív hulladékok mellett más jellegű hulladékot is leraktak oda, mint az állati tetemek, az elemek, vagy kidobott heverők. Bár felszámolták a szelektív hulladékgyűjtőt, két nap múlva szintén egy kisebb szeméthalom gyűlt össze a régi helyen. Végül a polgárőrség bevonásával sikerült visszaszorítani a nagyfokú szemetelést.

A dr. Csicsely Ilonával készült teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés