Átadásra került a korszerűsített Százszorszép Művészeti Bázisóvoda

Százszorszép Művészeti Bázisóvoda Fotó: Körös Hírcentrum

Energetikai korszerűsítésen esett át a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda. Az 1983-ban átadott épületben nagyobb felújítás nem volt, a 2017-es udvar felújítását leszámítva. Miután már nem felelt meg a kor követelményeinek uniós forrásból került belső és külső felújításra.

hirdetés

A tető szigetelést kapott, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy már a nyáron érezhetően hűvösebb volt az emeleti helyiségekben, mint a felújítás előtt. A nyílászárók cseréje mellett belső és külső festés, padlócsere is történt.

hirdetés

Erre az óvodára mindig szüksége lesz a városnak – kezdte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntő beszédében. Nyolc csoportszobában, csoportonként 25 gyermekkel, összesen tehát 200 kisgyerek nevelése folyik ebben a belvárosi óvodában. Az épület magán hordozza a 80-as évek építőiparának a jegyeit, így erre az energetikai felújításra mindenképp szükség volt.

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül az önkormányzat jelentős összeget szán az óvodák felújítására uniós pénzekből. Az óvoda három fő szempontja a kreativitás vagy művészet, a humor valamint felfedezés. Herczeg Tamás szerint, ha ez a hármas jelszó megvalósul, a gyermekeinknek igazán sikeres alapot teremtenek arra, hogy a jövőjük biztosítva legyen.

Bíró Csaba képviselő, a Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Spotbizottság elnöke kiemelte, hogy ez olyan útnak az eleje, ami nem két évvel ezelőtt kezdődött el. Még csak nem is hat évvel ezelőtt, hanem 10-12 éve. Ekkor még csak gondolkodtak azon, hogy hogyan tudnák megoldani a saját tulajdonban lévő, önkormányzati épületek energetikai fejlesztését.

Valahol az óvodában kezdődik ez valakinek az élete, hiszen itt kerül először igazán közösségbe, itt kell megtanulnia alkalmazkodni a csoporttársaihoz. Valamint itt indul el először azon az úton, ami majd az igazi élethez vezet, és ami igazán az óvodapedagógusok és a szülők felelőssége.

Dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a fejlesztés részleteiről számolt be. Az energetikai korszerűsítés során több mint 1300 négyzetméteren homlokzati hőszigetelés valósult meg. 82 darab nyílászárót cserélték ki, napelemes rendszer került kiépítésre, a projekt keretében lehetőség adódott a projektarányos akadálymentesítésére. Szigetelésre került a tetőfödém is. A célja, hogy az energiagazdálkodás jobb legyen, és hogy a környezetvédelemnek is megfeleljen messzemenően megvalósult.

A projekt több mint 83 millió forintból valósult meg, valamint a város több mint 23 millió forint önerővel járult hozzá ahhoz, hogy az épület ma átadásra kerülhessen. Kócsi Sándorné intézményvezető kiemelte, hogy az építkezés mellett is nyitva tartottak, és a kivitelező rugalmasan állt hozzájuk, amiben tudott, segített. A szülők hozzáállása is nagyon jó volt, ha kellett pakoltak, vagy éppen falat festettek.

hirdetés