Kocziha Tünde: Békéscsabára csábíthatnánk a fiatal háziorvosokat

Kocziha Kocziha Tünde (Jobbik) Fotó: Körös Hírcentrum

Kocziha Tünde önkormányzati képviselőt kérdeztük a legutóbbi közgyűlésről. Akár országgyűlési, akár önkormányzati választások előtt vagyunk a közgyűlésen mindig heves érzelmek és viták bontakoznak ki, most kivételesen nem történt ilyesmi.

hirdetés

Többnyire technikai döntések születtek, de volt pár napirendi pont, amiről a képviselő is szívesen beszél. Az egyik ilyen pont a sokat vitatott Csabagyöngye szőlőültetvény volt. Az ültetvény üzemeltetését egy külső vállalkozóra szerették volna bízni még júniusban, amit Kocziha Tünde is támogatott akkor is és most is. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a városnak sajnos nem sikerült a megfelelő módon üzemeltetni, 2016 óta, mióta a Városfejlesztési Kft-re bízták.

hirdetés

Ez alatt az idő alatt a termés leginkább a töveken maradt és rárohadt, nem szedték le. Ha mégis leszedték egy kupacban állt vagy cefrét csináltak belőle. Eredetileg a szőlőültetvényt Stark Adolf emlékére telepítették, aki a Csabagyöngye szőlőt nemesítette, és hogy turistacsalogató látványosságként funkcionáljon. Sajnos azonban egyik sem valósult meg.

A térfigyelő kamerarendszer bővítéséről is szó esett.

Két új kamerával bővül a rendszer. Öt évvel ezelőtt három térfigyelő kamera volt a városban mostanra pedig ez 47-re fog bővülni. A kamerák helyszíne a lakosság jelzése alapján lett kiválasztva. Az egyik a Kazinczy utcai üzletsoron lesz a dohánybolt közelében, a másik az Áchim lakótelepnél lévő játszótérnél lesz elhelyezve. A Kazinczy utcán sokszor ittas állapotban lévő emberek vannak a dohányboltnál, a játszótéren pedig kamaszok hangoskodnak, üveget törnek zavarva ezzel az ott lakókat.

Vagyonértékesítéssel kapcsolatos előterjesztések is voltak.

Ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy a város vagyona is véges. Kocziha Tünde korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a vagyon felélése egy idő után veszélyesség válhat. Minden évben előkerülnek költségvetési tételként a vagyonértékesítésből származó bevételek, ami több száz millió forintot jelent. Általában ezek a bevételek a beruházások önerejéhez, illetve a megnövekedett beruházási költségek fedezetéhez szükségesek. Egy családra vetítve ez úgy nézhet ki, hogy a család az életviteléhez szükséges fedezetet, többletköltséget úgy pótolnák, hogy eladják a garázst, az utánfutót vagy a bútorokat és végül nem marad semmi, felélik a vagyonukat.

Ez hosszútávon nem követhető út és ha el is adunk önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, akkor arra is gondolnunk kell, hogy azokat ne csak a pályázatok önerejébe forgassuk vissza, hanem vásároljunk belőlük más ingatlanokat. Olyan lakóingatlanokat például, amik szociális vagy piaci alapú önkormányzati bérlakásként tudnak kiadni, vagy szolgálati lakásként tudják felhasználni például fiatal háziorvosok részére.

Ebből kapcsolódva volt szó a háziorvosok hiányának problémájáról is. Hiszen Békéscsabán huszonhat körzetből már tizenkettőben olyan orvosok látják el a feladatukat, akik már betöltötték az öregségi korhatárt. Két háziorvosi körzet is megüresedett, ami a következő években problémához vezethet, hiszen nehéz fiatal orvosokat Békéscsabára csábítani. A szolgálati lakásnak az ötlete lehetőséget adna arra, hogy a fiatal háziorvosokat a városba vonzzuk.

A Kocziha Tündével készült  teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés