Fiatalok mérhették össze tudásukat a 18. Honvédelmi Haditornán

haditorna Fotó: Körös Hírcentrum

Békéscsabán rendezik az Országos Haditorna Verseny Békés megyei döntőjét, valamint a 18. Haditorna Versenyt, ami többek között a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatát hivatott erősíteni. Célja a honvédelmi nevelés, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

hirdetés

Az Országos Haditornaversenyt a Honvédelmi Minisztérium hirdette meg a 9-12. évfolyamos diákok számára melynek megyei döntője került ma megrendezésre. A már hagyományos versenyen most a 7-8. osztályos általános iskolai diákok számára is elérhető.

hirdetés

A verseny fővédnöke dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, a Békés megyei Védelmi bizottság elnöke. A versenyt Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. számú Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda valamint a Magyar Tartalékosok Békés Megyei Szervezete szervezte.

“A rendezvény elérte nagykorúságát és az elmúlt 18. évben több ezer fiatal vett részt ezeken a versenyeken. Több fiatalt tudtunk nevelni hazaszeretetre, bajtársiasságra, elkötelezettségre és felelősségre. Arra a felelősségre, amely a magyar embert az elmúlt évszázadokban jellemezte, hogy védték a hazát, óvták az értékeket, ahogy tesszük ezt ma is a határokon. A rendőrség, a rendvédelmi szervek, a honvédség közreműködésével. És továbbra is az a dolgunk, hogy megőrizzük a békét” – mondta el Takács Árpád megnyitó beszédében.

Ez a nap szól az együtt gondolkodásról, hagyományőrzésről, a csapatról, az összetartozásról és a biztonságról is. A biztonság érték, ugyanolyan értelemben, ahogy a szabadságot, az egyenlőséget, a boldogságot mindig is értékként tartottuk számon. De a biztonság egyben egy termék is, melynek ára van. Épp ezért került sor a rendvédelmi szervek fejlesztésére, az állomány bővítésére és épp ezért indult az a haderő reform, amelynek az elején vagyunk.

A mai nap két okból is fontos nap a honvédség számára. Ma ünneplik a Magyar Tartalékosok Napját, valamint kilenc évvel ezelőtt, október 4-én történt az ország legsúlyosabb katasztrófája. A vörös iszap katasztrófa mely során kilenc települést öntött el az iszap, a segítségben a Magyar Honvédség a Katasztrófavédelem, a büntetés végrehajtás, a tűzoltók és számos más szervezet vett részt. Egy olyan katasztrófáról volt szó, amely megmutatja azt az összetartozást, azt a cselekvőképességet, amelyet mindannyiunknak el kell sajátítanunk – emelte ki Takács Árpád.

A Magyar Tartalékosok Napja alkalmából Nagy Zoltán nyugállományi ezredes elismeréseket adott át a rendezvény megnyitóján. A Magyar Tartalékosok Szövetsége érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként, a MATASZ bronz emlékérmet adományozott Somogyi Józsefné és dr. Jároli József számára.

A versenyről korábban itt számoltunk be.

hirdetés