Csúcsra jár a plakátrongálás Békéscsabán

plakátrongálás, jelölteknek Fotó: Körös Hírcentrum

Jártunkban-keltünkben sok párt plakáttal találkozhatunk országszerte a közelgő önkormányzati választások kapcsán, így a megyeszékhelyen is. Sajnos ilyenkor a vandalizmus is megjelenik. Békéscsabán a létező összes rongálási forma fellelhető a plakátokon, mint például: az összefirkált, a megtépázott, a lefestett, vagy éppen az ízekre szaggatott.

hirdetés

A témában Miklós Attila, Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője kérdésünkre elmondta: meglátása szerint ebben a választási kampányban az átlagosnál mintha több plakátot rongálnának meg és ez nem volt jellemző az előző választásokra. „Ez is mutatja azt, hogy az emberekben mennyi feszültség gyülemlett fel. Egyetlen egy lehetősége van a politikai pártoknak ebben a helyzetben, mégpedig elmondani, hogy ezt a magatartást nem lehet tolerálni.”

hirdetés

Valamennyi politikai szereplő plakátját rongálják Békéscsabán, ez nem jó irány. Mindig lehetőséget kell teremteni arra, hogy megbeszéljük a problémákat.

– fogalmazott. Felidézte továbbá, hogy a 90-es években nagy hagyománya volt a plakátháborúnak. Akkor még az “eget” is leplakátolták. 2002-ben viszont hoztak egy rendeletet a városban, ami kimondja: kizárólag az önkormányzati plakátolófelületekre szabad a hirdetményeket elhelyezni. Ezt a pártok, politikai szereplők tiszteletben tartották.

Miklós Attila azonban úgy látja, mostanra visszatért a régmúltra jellemző “vadplakátolás” időszaka. Hozzátette: a Facebookon is hasonló a helyzet. „Arctalanul nagyon sokan állnak bele olyan vitákba, melyeknek semmi más célja nincs, csak az adott szereplő lejáratása.”

Kocziha Tünde, önkormányzati képviselő sajnálatosnak nevezte a rongálásokat és elítélendő dolognak tartja

„Nagyon sok munkába és pénzbe kerül, hogy ezeket az aktivisták, a pártok kijavítsák. Egyre tisztességtelenebb kampány folyik. Sajnos a plakátrongálás már korábban is jellemző volt. Lefestették, lefújták, matricákat ragasztottak rá. Én magam is nagyon sok plakátot helyeztem el a városban és sorozatban letépték. Minden napunk úgy kezdődött, hogy az aktivistáink végigjárták a várost és kijavították, lecserélték a plakátokat.”

„Az, hogy leragasztják a plakátokat, ilyen volt már 10 évvel ezelőtt is, de akkor meg tudtuk beszélni az adott pártok vezetőivel. Megbeszéltük, hogy mindenki tisztességes kampányt fog folytatni és igyekeztük ezt betartani. Ma már olyan gyűlöletbeszéd hangzik el a TV-ben, a közösségi oldalakon, hírportálokon, hogy nem csodálkozom azon, hogy az emberek már nem tudják fékezni az indulataikat.”

A mi pártszövetségünk aktivistái mindig odafigyelnek, ha plakátot ragasztanak, véletlenül se ragasszuk le a másik párt plakátjait. Én magam indítanék fegyelmi eljárást azon párttagok ellen, akikről kiderülne, hogy plakátokat rongáltak.

– hangsúlyozta Kocziha Tünde, aki úgy véli, ez a felfokozott indulat nem múlik el a kampánnyal. „Az embereknek a véleménynyilvánítása is elment egy olyan irányba, ami több mint aggasztó.”

Szente Béla képviselőjelölt szerint valószínű, hogy politikai indíttatás áll a rongálások hátterében

„Ez lehet egy politikai indulat, ami valószínű nem az én személyem ellen szól, mert nem csak az enyémet tépték le, hanem a Dobozi úton végig a 2. választókerületben induló kollégámét is. Több mint 20 ilyen táblát téptek le, amihez egyébként erő is kellett, módszeresen mindegyik le lett tépve, ízekre lett szaggatva.”

Elmondása szerint előfordult, hogy a plakátjait véletlenül más párt jelöltjének hirdetményére ráragasztották. „Akivel szemben ez előfordult elnézést kértem, mondták, hogy semmi baj és visszaplakátolták jelöltjüket a saját plakátomra. Ez a helyes megoldás” – mondta.

Persze túlfűtött a hangulat, de ezt a toleranciát biztosítani kell egymással szemben. Ezt a vandalizmust azonban elég nehéz könnyen átlépni. Jelentős pénzügyi károkozás történt, ami akár rendőrségi feljelentést is vonhat maga után

– fogalmazott. Hangsúlyozta: az oszlopokra felkerült táblák engedélyezve voltak, felhelyezésük az ide vonatkozó jogszabályoknak megfelelően történt.

A tét nélküli plakátrongálási háborút mindegy, hogy ki nyeri meg. A mellékelt ábra mégis azt mutatja, hogy néhányan rengeteg időt és energiát szánnak rá. Tettünk egy városi körutat és nem kellett sokáig keresgélnünk, íme Békéscsaba városképe napjainkban:

 

hirdetés