Betöltötte a 18. életévét a békéscsabai haditorna

haditorna Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Idén 18. alkalommal rendezi meg a haditorna versenyt a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. számú Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda valamint a Magyar Tartalékosok Békés Megyei Szervezete.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az iskolások számára nyújt megmérettetést. A haditorna célja hogy a fiatalokat a sport szeretetére neveljék, megtanítsák őket arra, hogyan működjenek együtt egy csapatban. Minden évben rengeteg iskola jelentkezik, tavaly 23 csapat vett részt az eseményen, 196 fővel. Tizenhárom versenyszámon kell megfelelniük a csapatoknak, ahol kilenc kötelező, a maradék pedig szabadon választható. Az elméleti versenyben egy úgynevezett honvédelmi totót kell megválaszolniuk, ahol történelmi és fegyvertípus ismeret is van. Valamint a verseny másik felében (többek között) szerepel a tájékozódási futás, légpuskalövészet, fegyver szét- és összeszerelés valamint egy akadálypályán kell átjutniuk. Részt vehetnek íjászaton és airsofton is, ami Magyarországon is népszerű sport.

hirdetés

Nagy Zoltán nyugállományi ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei Szervezetének elnöke elmondta: a Békés megyei szervezet rendezte meg először 2002-ben az általános és középiskolákban a haditorna nevű versenyt. 2013-ban a honvédelmi Minisztérium kiírta a középiskolások számára a felmenő rendszerben működő Honvédelmi haditorna versenyét és aki a megyei versenyt megnyerte, az részt vehetett a következő évi országos versenyen is.

Míg a középiskolások immár ezen vesznek részt, az általános iskolások számára ugyanúgy megrendezik a haditornát. A megyei versenyt megelőzően egy területi versenyre is sor került, idén Orosházán és Tótkomlóson. A két megmérettetésen ugyanazokat a feladatokat kell végrehajtani a diákoknak. A feladatok ráépülnek a Magyar Honvédség által kiadott feladatokra, a gyerekeknek tehát – bár a saját korosztályuknak megfelelően -, de ugyanazokat kell végigcsinálniuk.

haditorna sajtótájékoztató
Fotó: Körös Hírcentrum / balról Lipták József alezredes, Nagy Zoltán nyugállományi ezredes, Braun Tibor őrnagy

A nyertes csapat kupát, érmet, valamint egy oklevelet kap, de a szponzorok által egy-egy külön díjban is részesülnek. A különdíjat többek között Herczeg Tamás országgyűlési képviselő ajánlotta fel, de más szponzorok is támogatják a rendezvényt, mint például az esemény fővédnöke dr. Takács Árpád kormánymegbízott.

A Magyar Honvédség számára a honvédelmi nevelés, valamint a honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolat,  az egészséges életmód népszerűsítése mindig is kulcsfontosságú volt. Ezért ezeknek a versenyeknek honvédségi szinten is nagy hagyományai vannak. 1989 előtt például Honvédelmi Napok kerültek megrendezésre az iskolákban, amivel népszerűsíteni igyekeztek a katonaságot – emelte ki Braun Tibor őrnagy a 2. számú Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője.

Az általános iskolák számára szervezett haditorna verseny mellett a középiskolások számára a Békés megyei döntőt is ugyanazon a napon rendezik meg. Továbbá egy harmadik eseményre is sor kerül ahol már a tartalékos katonák vehetnek részt. Idén első alkalommal, miután a program betöltötte a 18. évét. A felnőttek számára megrendezett verseny a Dunától keletre lévő megyékben területvédelmi tartalékos katonák számára jelent megmérettetési lehetőséget. De 2020-ban a Dunától nyugatra lévő megyéket is szeretnék beszervezni – tette hozzá Lipták József alezredes a Magyar Honvédség 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

A haditorna záróeseménye október 4-én, péntek délután kerül megrendezésre. Míg a Sárgarigók vonulása, a felnőttek részére rendezett esemény, ugyancsak péntek délután nyílik meg egybekötve a haditorna záróünnepségével. A Békéscsabai repülőtér mellett a pósteleki erdőséget is kihasználják október 5-én nap közben – tájékoztatott Lipták József.

A versenyen a katonák az eddig megszerzett tudásukat mérik majd össze, ahol a kiképzésen tanultakat veszik alapul. A célja, hogy felmérjék az eddigi fejlődésüket. Pósteleken például elrejtett tereptárgyakat kell majd megtalálniuk, térképészeti, tereptani ismereteik alkalmazásával.

A repülőtéren lesz kialakítva az akadálypálya, de a feladatok közt lesz olyan is, amikor a lesből támadásokat kell majd elhárítani. Továbbá lesz céllövészet, ellenőrző áteresztő pont üzemeltetése, ahol a tartalékos katonáknak fel kell ismerniük a gépjárművekben esetlegesen elrejtett háborús bűnöst (amit szintén egy tartalékos katona fog alakítani), de imitált robbanótesteket is fel kell tudni ismerniük. Az eseményekre október 4-én kerül sor, ami a Magyar Tartalékosok Napja is egyben, és ahol Polyák András ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, megbízott törzsfőnöke elismerésben részesíti az arra érdemes tartalékos katonákat.