Makra Noémi csapatban a 18. lett az Európa-bajnokságon

európa Fotó: Torna Club Békéscsaba

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Zsófia megszerezte az olimpiai kvótát a tornászok stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokságán. A Kovács Zsófia, Schermann Bianka, Péter Sára, valamint a békéscsabai kötődésű Böczögő Dorina és Makra Noémi alkotta női tornász válogatott a 18. helyen végzett a csapatok versenyében.

A magyar együttes az utolsó forduló előtt a 16. helyen állt, végül 155.661 ponttal a 18. pozícióban zárt. Kovács második számú tartalék az egyéni összetett fináléban, 52.432 pontja a 24 fős döntőbe jutás szempontjából a 26. helyre volt elegendő.

hirdetés

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) hivatalos tájékoztatása szerint Kovács Zsófia szerepel a tokiói olimpiára kvalifikáltak között, méghozzá a hatodik helyen. Mint ismeretes, az olimpiai részvétel szempontjából kiestek a már kvótát szerzett 12 csapat sportolói. Így kellett a legjobb 20 tornász közé kerülni. Altorjai Sándor csapatvezető tájékoztatása szerint az összetettben a második magyar versenyző, Shermann Bianka 51.198 pontja magasabb, mint a kialakult kvótaszerző 20 tornász utáni első számú tartalék pontszáma. Így a Magyar Torna Szövetség dönthet arról, hogy melyik magyar sportoló indul az ötkarikás játékokon.

A világbajokságon vasárnap a Vecsernyés Dávid, Ryan Sheppard, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Csorvási Soma alkotta férfi válogatott mutatkozott be.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány így látja az eredményt: Nagyon boldog vagyok, hogy megvan az olimpiai kvóta, és hogy Shermann Biankának is sikerült átlépnie a ponthatárt. Azt tudjuk, hogy az olimpián csak egy magyar női tornász szerepelhet. Így most mind a két versenyző nekiállhat és készülhet, dolgozhat. Aki a legtöbbet tudja fejlődni, az jut ki az olimpiára. Várhatóan a jövő évi Európa-bajnokság dönt majd arról, hogy ki lehet ott Tokióban.

Forrás: Magyar Torna Szövetség