Vádat emeltek egy békéscsabai csaló ellen

tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán Fotó: Pixabay

A Békéscsabai Járási Ügyészség 7 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűncselekménye miatt emelt vádat a napokban egy 65 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, aki magát jól menő üzletembernek kiadva többeket becsapott.

A férfi 2013. évtől kezdődően folyamatosan anyagi nehézségekkel küzdött, az adóhatóság végrehajtási eljárást folytatott ellene; előbb a kistehergépkocsiját, majd a békéscsabai házát is el kellett adnia, ennek ellenére magát jól menő vállalkozónak, üzletembernek tüntette fel, akinek Romániában vállalkozásai és ingatlanjai vannak. A vádlott 2013 őszén több mint 300.000.-Ft értékben rendelt különféle építőanyagokat az egyik békéscsabai tüzéptől, de azok ellenértékét nem fizette ki és az nem is állt a szándékában. 2017 februárjában 550.000.-Ft értékben rendelt meg – az általa lakott, de már nem az ő tulajdonát képező békéscsabai házhoz – elektromos garázskaput egy békéscsabai vállalkozótól, azonban a kapu és az elvégzett munka díját nem fizette meg. 2015 decembere és 2017 nyara között több ismerősétől kért kisebb-nagyobb összegeket kölcsön, amelyeket azután szintén nem fizetett vissza.

Egy férfitól édesség és kávé forgalmazással foglakozó vállalkozás beindításához 10.000 eurót (több mint 3 M Ft-ot) kért kölcsön, másoktól 120.000 és 2 M Ft közötti összegeket. A sértetteket azzal hitegette, hogy romániai ingatlanjának értékesítéséből, egy várható örökségből vagy befektetéseinek nyereségéből fogja a kölcsönöket visszafizetni, erre azonban nem került sor, elérhetetlenné vált a számukra. Az egyik sértett részére még az általa használt, de már nem az ő tulajdonát képező kistehergépkocsit is felajánlotta biztosítékul.

A Romániában született férfi a büntetőeljárás meghiúsítása érdekében megpróbált elszökni a hatóságok elől, ellene kibocsátott elfogatóparancs alapján fogták el, így a tárgyalást letartóztatásban várja. A járási ügyészség vádiratában a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítvány azzal, hogy a bíróság tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kötelezze őt a sértettek kárának megtérítésére is. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróságon folytatódik – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.