Váradi Zoltán a lovakkal nagyszüleinek adózik

váradi Fotó: Körös Hírcentrum

Ahogyan arról már korábban írtunk, Váradi Zoltán jelentős sportmúlttal rendelkezik. Azonban arról talán kevesen tudnak, hogy a Békés megyei, békéscsabai lovas életben is évek óta jelen van. Ezúttal erről kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Váradi Zoltán számára a lovak mindig is fontosak voltak, már gyermekkorától kezdve értéket képviseltek. Egy faluból származik, ahol a család gazdagságának egyik fokmérője volt, hogy hány lovat tudtak tartani. Viszont sokáig nem tudatosult benne, miért is kezdett el ő maga ezekkel az állatokkal foglalkozni. A nagyszülei a faluban meghatározó emberek voltak. A rendszerváltás után azonban kuláknak nyilvánították őket, annak minden borzalmával együtt. Az egyik nagyszülőnek 22 hold földje volt, ezért kellett elszenvedniük mindent. Ekkor a lovakat is elveszítették.

hirdetés

A nagyszülei emiatt sosem panaszkodtak, valami azonban mégis megmaradt Váradi Zoltánban ebből a történetből. Gyerekkorában például szégyellte, amikor tehénfogattal kellett a nagyapjával a vásárba menni, hiszen lóval illett akkoriban. Ezen emlékek alapján alakult ki benne idővel az, hogy lovakkal is szeretne foglalkozni. Egyfajta adózásként, elégtételként a nagyszülők felé.

Sosem foglalkozott csak egy szakággal. Belekóstolt a díjugratásba, a tenyésztésbe és a Nemzeti Vágtába. Ezt a rendezvényt, amikor elindult, a lovas társadalom inkább elítélte, mint magasztalta. Így volt ezzel Váradi Zoltán is. Majd egy ismerősével szülőfaluja, Mezőgyán számára mégis felajánlottak egy-egy lovat, hogy indulni tudjon a település. A budapesti dönőn ugyanis a bejutott települések lehetőséget kapnak a bemutatkozásra is. Rendszeres résztvevője volt azóta Mezőgyán a Nemzeti Vágtának, idén azonban az induló ló lesántult, így nem jutottak be. Viszont egy általa tenyésztett lónak tud majd szurkolni idén is.

A Nemzeti Vágta kapcsán lett kiemelten fontos a tenyésztés is. Oda ugyanis 75 százalékban telivérezett lovakat engednek. Korábban angol telivérek indultak, viszont éppen a hagyományőrző szemlélet így nem tudott érvényesülni, mert mindig a telivérek nyertek. Ehhez az új szabályhoz alkalmazkodva új lovakat kellett tenyészteni, amelyek csak a Nemzeti Vágtán indulnak, mert más szakágban nem használhatóak. Tehát a tenyésztés jelenleg az egyik szenvedélye. Amin egyre többet gondolkodik még, az a fogathajtás. Egyre nehezebben bírja a lovaglást, de úgy érzi, a bakra még fel tudna ülni. Talán ez lesz a jövő.

A Váradi Zoltánnal készült interjút itt meghallgathatják: