Megemlékeztek az 56-os eseményekről Békésen

megemlékezés Fotó: Körös Hírcentrum

A mai napon Békés városában is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharcról.

A 63 évvel ezelőtti történésekről Kálmán Tibor, Békés város polgármestere elmondta: mint minden történelmi sorsfordulónál, itt is felmerül az emlékezés és emlékeztetés kettősségének kérdése. „A múlt jelenbe hívása nem csupán felelősségteljes kötelességünk, de mindannyiunk személyes önvizsgálatának kitüntetett alkalma is” – fogalmazott.

hirdetés

„Magyarország és a sokak által pellengérre állított nemzet forradalmak, szabadságharcok egész során keresztül maradhatott Közép-Európa meghatározó tényezője. Olyan nemzet, amely még szétszakítottságában, elszigeteltségében is hű tudott maradni azon keresztény eszméikhez, melyek a mindenkori Európa legszilárdabb alapjait, kulturális és gazdasági gyökereit jelentették.”

Emlékeztetett: a lassan emelkedő vasfüggöny valós, kézzel fogható falat vont a kettészakított Európa testén. A határok menti falak és szögesdrót kerítés családokat, közösségeket szakítottak szét.

Fotó: Körös Hírcentrum

„Ma is él ugyan az a nemzet és áll itt az az ország, amely szembe mert fordulni az elnyomó nagyhatalmi gépezettel. Lezáratlan szálak és máig ható érzések sorai szövik át a magasztos emlékezés napjait. Mit tettem volna én? Milyen érzés lehetett volna páromat, gyermekemet, édesapámat fegyverrel a kézben látni azokban a vérzivataros napokban.”

Elmondta még, hogy az 56-os események ma is élő résztvevői és családtagjaik szívbe markoló beszámolók során láttatják azt az összefogást és bajtársiasságot, amely szinte csodával határos módon élesztette fel és tartotta életben a forradalom lángját szerte az országban. Ugyanakkor nincs az a kutatás, nincs az a megemlékezés, amely teljes mértékben részesévé tehetne minket az akkori eseményeknek.

„Mindannyiunkban ott van őseinktől örökölt, jövőbe vetett hitünk és a munkánkba vetett bizalmunk szikrája. Engedjük hát, hogy ez a sok-sok apró szikra, újra nemzetet megtartó erővé, egész Európát felrázó tűzzé erősödhessen. Mert ahogy ez volt apáink, nagyapáink legnagyobb üzenete a külvilág felé, úgy ez a feladat jutott nekünk is az önazonosságát kereső Európa szívében, itt Békés városában is.

Ilyen lélekkel, a jelenben megélt történelmi küldetés biztos tudatával hajtok és így hajtsunk ma mindannyian fejet 1956 hősei és mártírjai, valamint a 63 évvel ezelőtti forradalom öröksége előtt” – fogalmazott a megemlékezésen Kálmán Tibor.