A Hősök és Mártírok Emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést

hősök és mártírok, megemlékezés Fotó: Körös Hírcentrum

A Hősök és Mártírok Emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést Békéscsabán a II. világháborús emlékműnél.

Az október 31-én tartott megemlékezésen Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, megemlékező beszédében elmondta: nagyon fontos, hogy emlékezzünk a hőseinkre, mártírjainkra. Ne csak számokban gondolkodjunk, hiszen ezeknek az embereknek nevük volt, gondolataik voltak. Éltek és haltak a hazáért, a három színű nemzeti lobogónkért.

hirdetés

„Azonban közülük senki sem akart hős és mártír lenni. Ők élni akartak, családot alapítani, gyereket felnevelni. Jövőképük volt, ám mindezt kettétörte a XX. század. Nem azért születtek erre a világra, hogy hősök legyenek. Soha nem gondoltak arra, hogy valaha csabaiak generációi fognak megállni olvasva nevüket, megismerkedni sorsukkal, emlegetni őket.”

Ugrai Gábor
Ugrai Gábor / Fotó: Körös Hírcentrum

„Fontos, hogy megértsük és megismerjük az ő korukat, és mondjuk azt: soha többet háború, soha többet ne legyenek hőseink, ne legyenek mártírjaink. Az ő sorsukon keresztül kell megértenünk, mennyire fontos a haza és milyen fontos a három színű lobogó” – tette hozzá.

Ugrai Gábor szavait követően ökumenikus szentelésre és áldásra került sor. Ezt követte a koszorúzás, majd Bakai László trombitaművész játékát hallgathatták meg a jelenlévők. A résztvevők Kovács Zoltán honvéd alezredes és Harmati Imre rendőr alhadnagy emléktábláinál is lerótták tiszteletüket.