Fontos lenne beszélni a szervdonáció jelentőségéről

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

Az Szervdonáció és Transzplantáció Európa- és Világnap célja, hogy a donorok és családtagjaik megkapják a nekik járó tiszteletet, illetve, hogy szolidaritást mutassunk a még szervátültetésre váróknak.

Az Európa Tanács által kezdeményezett Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot 1996-ban Genfben ünnepelték először. 2005-ben az Európa Nap rendezvényén pedig a WHO Világnappá nyilvánította október második szombatját. A világnapon ezen a napon szervátültetettek emlékeznek meg arra az ismeretlenre, aki segítségével megváltozott életük, vagy javult életminőségük, illetve teljesebb életet tudnak élni.

hirdetés

Tabutémának számít a szervadományozás és transzplantáció, mégis fontos, illetve életmentő lehet, ha beszélünk róla. Akár hozzátartozónk, akár mi is kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy szervre lenne szükségünk. És életünket csak egy transzplantáció menthetné meg. Magyarországon több mint 5000 szervátültetett ember él és évente nagyjából ötszázan kapnak általa új életet.

– A szervadományozásra várók száma igen magas. A jelenlegi kimutatások szerint több, mint 1400 fő Magyarországon. De ahogy az életkor kitolódik és egyre több társbetegséggel állunk szembe, ez az igény évről évre növekszik – tájékoztatott a szervátültetéssel kapcsolatban Dr. Fülep Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa.

A szervátültetés életminőséget javíthat. Például ha nincs szükség többé vese dialízisre. Illetve bizonyos esetekben életmentő is lehet, ha olyan fontos szervről van szó, mint a szív, tüdő vagy máj. Dr. Fülep Zoltán főorvos szerint fontos lenne, hogy a családok beszéljenek otthon a szervadományozásról, így az elmúlásról, hiszen ez is az élet része. Bármikor kerülhetünk mi vagy hozzátartozónk olyan helyzetbe, hogy szervátültetésre szorulunk, és sajnos a másik oldalra is kerülhetünk, hogy hozzátartozóként át kell élnünk az adományozás folyamatát.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ