100 millió forinttal segítik a kóbor ebek ivartalanítását

ivartalanítás, kutya, csabai állatvédők, menhely Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Magyarországon jelenleg az egyik legnagyobb probléma a kóbor ebek magas száma, melyet a nem kívánt szaporulatok megelőzésével, az ivartalanítás támogatásával lehet a legelfogadhatóbb módon csökkenteni. A programnak köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkeztünk az állatvédelem és a felelős állattartás terén.

Az elmúlt években az állatvédelem területén a felelős állattartás népszerűsítése volt az egyik legfontosabb cél. Ennek érdekében több intézkedést tettek, több programot indítottak. Az agrártárca 100 millió forintot biztosított az állatmenhelyet működtető civil szervezeteknek a gondozásukban álló kutyák ivartalanítására. A támogatás keretében összesen húsz szervezet közel háromezer eb ivartalanítását finanszírozhatja.

Kiemelt cél egyúttal, hogy minél több ember részesítse előnybe az örökbefogadást, így az árva állatok könnyebben találhatnak új otthonra. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal nemrégiben mutatta be a “Fogadj Örökbe” című kiadványát, amivel segíteni szeretne azoknak, akik a menhelyről befogadás mellett döntenek. Ne feledjük, az állattartás felelősséggel jár, ezért a “Kutyakötelesség” című könyv jó iránymutatást adhat a gazdiknak. A kiadványok ingyenesen letölthetőek a Nébih honlapjáról – tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóiroda.