A felfázás gyakori, kezelhető probléma

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

Felmérések szerint a felfázás élete során minden nőt legalább egyszer érint. A visszatérő hólyaghuruttól közel minden harmadik nő szenved, és ebben az urológusok szerint a hajlam legalább akkora szerepet játszik, mint a szervi sajátosságok. Mit lehet tenni?

hirdetés

Ha tartós hideg éri az alhasi tájékot, akkor összeszűkülnek az erek és a vérkeringés is lelassul. Ez azzal is együtt jár, hogy ezen a testtájon gyengül a szervezet ellenálló képessége, mivel kevesebb olyan sejt jut el a vérrel a húgyhólyaghoz, amelyek fontosak a kórokozók elleni védekezésben. Emiatt a húgyhólyag jóval kiszolgáltatottabbá válik. Márpedig a nők anatómiai adottságai, a már említett rövid húgycső miatt a kórokozók, köztük a hólyaghurutot leggyakrabban okozó „E” colibaktériumok könnyebben jutnak el a húgyvezetéken keresztül a hólyaghoz, amelynek falán megtapadva, ott elszaporodva gyulladást okoznak. Gyakran a végbél vagy a hüvely felől, hiszen a nőknél ezek közel vannak a húgycsőnyíláshoz. A felfázás, avagy hólyaghurut megfékezésében fontos az időtényező. A betegséget a kezdeti szakaszban érdemes elkezdeni kezelni, hiszen a hólyagban megtelepedett baktériumok rendkívül gyorsan szaporodnak: körülbelül 20 perc alatt megkétszereződik a számuk.

hirdetés
A nők jóval veszélyeztetettebbek

A nők gyakrabban fáznak fel, mint a férfiak, ugyanis húgycsövük sokkal rövidebb, így a kórokozók könnyebben és gyorsabban jutnak el a húgyhólyagba. Leginkább a 18 és 40 év közötti nők érintettek, de idősebb korban is jellemző lehet a hólyaghurut, igaz ekkor már más okok miatt.

A legjellemzőbb tünet a gyakori és sürgető vizelési inger. Emellett előfordul, hogy csak kis mennyiségű vizelet ürül, ami megkönnyebbülést sem okoz, hiszen olyan, mintha nem tudnánk kiüríteni a hólyagunkat. A vizelet lehet zavaros vagy egyenesen véres és a megszokottól eltérő illatú is. Kísérheti égő és csípő érzés is, vagy alhasi görcsök, illetve a szeméremcsont fölött konkrét fájdalom is. Ha hőemelkedés, hidegrázás is jelentkezik, már valamiféle szövődményre is gyanakodnunk kell.

Mit tegyünk, ha érezzük a bajt?

Amennyiben a panaszaink enyhék, és még kezdeti szakaszában van a betegség, akkor bőséges folyadékfogyasztás mellett gyógyhatású készítményekkel, gyógynövényekkel vagy patikában kapható, nem vényköteles gyógyszerekkel még elmulaszthatjuk a tüneteket. Ha azonban a panaszok az otthoni kezelés ellenére pár nap alatt nem múlnak el, vagy esetleg erősödnek, netán láz, deréktáji fájdalom is jelentkezik, akkor mielőbb keressük fel az orvosunkat. A legfontosabb, hogy már az első tünetek észlelésekor avatkozzunk közbe. Ilyenkor még nem kell orvoshoz fordulni, hiszen az egészséges immunrendszer képes felülkerekedni, ha segítünk neki bőséges folyadékfogyasztással és tünetenyhítő szerekkel.

A gyógynövényteák közül a medveszőlőt, tőzegáfonyát, cickafarkot vagy a csalánt érdemes kipróbálni. Sajnos az ízüket nem mindenki találja kellemesnek, ráadásul mellékhatásokat, émelygést, hányingert, hányást és gyomorirritációt is okozhatnak. Ha ezeket szeretnénk elkerülni, keressünk a patikákban tablettás, kapszulás készítményeket, szirupokat. Amennyiben csak enyhe panaszaink vannak, a teák és az említett patikai termékek, valamint recept nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentők, görcsoldók is elegendő segítséget jelenthetnek. Figyeljünk arra is, hogy lehetőleg minél gyakrabban ürítsük ki a hólyagunkat, hiszen a pangó vizeletben fokozott tempóban szaporodhatnak a baktériumok. Vehetünk meleg ülőfürdőt, vagy tehetünk meleg vizes palackot az alhasunkra, ami szintén görcsoldó hatású.

A kúrát végig kell tartani!

Ha a tünetek mégis erősödnének, akkor orvoshoz kell fordulni, aki ilyen esetekben gyógyszert ír fel. Fontos tudni, hogy a kúrát akkor is az orvos által javasolt ideig kell folytatni, ha már enyhültek a tüneteink. Antibiotikum mellett is szükséges a sok folyadék fogyasztása, hiszen ezzel tisztítjuk a hólyagot, gyakorlatilag kimossuk belőle a bacilusokat. Lehetőleg szénsavmentes vizet, teát vagy gyümölcslevet fogyasszunk és tartózkodjunk a magas cukor-, alkohol-, illetve koffeintartalmú italoktól.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

hirdetés