Kína és Magyarország szakképzési együttműködése Békéscsabán kezdődik

kína, oktatás, BSZC Fotó: Körös Hírcentrum

Szakképzési együttműködéssel is bővül a Magyarország és Kína közötti oktatási keretmegállapodás – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek hétfőn Pekingben.

A miniszter Cseng Fu-csi oktatási miniszterhelyettessel egyeztetett, akivel a 2019 és 2022 közötti időszakra hároméves keretmegállapodást írták alá. Ennek értelmében mindkét ország 230 ösztöndíj lehetőséget ajánl fel, beleértve az MsC, BsC, doktori képzésre vonatkozó, illetve a rövidebb időtartamú, kutató ösztöndíjakat. Palkovics László elmondta: az új keretmegállapodás immár a szakképzési együttműködést is magában foglalja. Ez elsőként Magyarországon Békéscsabán valósul meg egy kínai partnerrel.

A miniszter rámutatott: Kína Egy övezet, egy út nevű globális gazdasági és infrastrukturális kezdeményezése – az ókori Selyemúttal ellentétben – nem csupán az áruk és szolgáltatások áramlásának eszköze. Magában foglalja az oktatás és a kutatás területén folytatott együttműködést is. A két ország fizikai távolságát kiküszöbölendő olyan konstrukciók kidolgozására van szükség, mint az intézmények megjelenítése – fogalmazott. Hozzátéve: Magyarországon több kínai egyetem kínál már kihelyezett képzéseket. Példaként említette a sanghaji Fudan Egyetemnek a budapesti Corvinus Egyetemen tavaly óta elérhető képzését. A kihelyezett képzéseken túl azonban azt szeretnék, hogy a legelső Európában működő kínai egyetem Magyarországon jöjjön létre.

A miniszter hétfőn megbeszélést folytatott a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán is. A magyarországi konzorcium, amelyben két kínai és egy magyar cég működik együtt, abban állapodott meg, hogy mindkét fél egyenlő arányban vesz részt a vasútvonal kiépítésében. Palkovics László Pekingben a China Railway Signal And Communications vasúti automatizálással foglalkozó vállalat vezetőivel tárgyalt, hogy megismerje a cég által kínált biztosító és egyéb berendezéseket, amelyeket a vasútvonal szerbiai szakaszán már beépítettek. Hangsúlyozta azonban: arról, hogy a vállalat részt vehet-e a vasútvonal magyarországi szakaszának kiépítésében, a magyarországi konzorcium dönt majd.

A miniszter találkozott továbbá az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) elnökével. Azokról a lehetséges projektekről tárgyaltak, melyekhez a bank finanszírozást biztosítana az októberben, Budapesten tartott egyeztetéseknek megfelelően. A bank olyan projekteket finanszíroz, melyek valamilyen módon Ázsiához kapcsolódnak – húzta alá Palkovics László.

A miniszter munkaegyeztetésen vett részt továbbá a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnökével is. A Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztési projekt finanszírozási szerződésének előkészítéséről folyik az egyeztetés. A tervek szerint a szerződést az év végéig aláírnák. A projekt pedig jövő januártól indulna el – számolt be az MTI.


Kövessen minket Facebookon!