Hatalmas lehetőséget kapott Kínában Békés megye

békés Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal

Újabb szintre lép Magyarország, szűkebben Békés megye és Kína kapcsolata. Egy delegáció részeként 16 fő utazik ki hamarosan, hogy megerősítsék az együttműködést, népszerűsítsék a magyar hagyományokat.

hirdetés

Közös sajtótájékoztatót tartott a közelmúltban dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója és Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. Ők hárman partnerségben sokat tettek a múltban azért, hogy Békéscsaba gasztronómiája, turizmusa, szakképzése, és oktatása egyre színvonalasabb legyen. Ezzel együtt pedig a megye helyzete is javuljon. Ezen a tájékoztatón kívánták megerősíteni azt, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentett be néhány napja. Nevezetesen, hogy Peking és Békéscsaba együttműködik a jövőben a szakképzés területén.

hirdetés

Szeretnék, ha a kínai partnerekkel a gasztronómia, a robotizáció és az egészségügy területén lehetne a jövőben együttműködés – kezdte dr. Takács Árpád. Ezen felül a Békéscsabai Szakképzési Centrummal terveznek egy együttműködési megállapodást, amely során a kormányhivatal még nagyobb szerepet vállal az oktatásban. Létezett már korábban is egy megállapodás, ezt szeretnék kiterjeszteni. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével egy gasztronómiai megállapodást szeretnének kötni. A közös munka már ezen a fronton is elindult a Közös érték az egészség programmal. Viszont az egészségügyi szűréseken túllépve az egészséges étkezéssel és a mozgás népszerűsítésével ki szeretnék ezt szélesíteni – zárta a kormánymegbízott.

A sajtótájékoztató harmadik fontos témája volt, hogy Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolata idén lesz 70 éves. Erről egy programsorozattal emlékeznek meg, aminek a záróeseményére december elején kerül sor. Magyarország Pekingi Nagykövetsége, illetve a Pekingi Magyar Kulturális Intézet felkérésére 40 fős delegáció utazik majd ki. A delegáció 16 tagja Békés megyei. A Békéscsabai Szakképzési Centrum szintén a program keretében írja alá partnerségi szerződését a Beijing Jiansong Vocational School nevű oktatási intézménnyel.

Mucsi Balázs a kínai lehetőségekről szólva hozzáfűzte, az intézmény a nemzetköziesítést szolgáló Erasmus+ program alapján országosan a legaktívabb. Részben ennek is köszönhető ez a lehetőség. A pekingi iskolával jellemzően a gasztronómia és az egészségügy területén működnének együtt. Már voltak Kínában diákok egy előkészítő találkozáson, ahol láthatták azokat a technológiákat, amelyekről remélhetőleg tanulni is fognak. A robotizáció egyes szakmákban egyre fontosabb lesz. A kínai partnerek számára a nyugati gasztronómiai technológiák, az egészségügy tekintetében pedig a csecsemő- és kisgyermekgondozás, az idősek ellátása izgalmas.

A magyar gasztronómiai értékeket, hungarikumokat, alapanyagokat szeretnék bemutatni Pekingben – emelte ki Prohászka Béla. Az alelnök elmondta, már öt éve rendszeresen vendégeskednek Kínában, öregbítve ezzel a magyar gasztronómia és a megye hírnevét a nagykövetség és a kulturális intézet felkérésére. Fontos, hogy mindez magyar diákokkal, szakoktatók segítségével történik.

A Békés megyei szakemberek és tanulók a Landmark Hotelban december 6-án megrendezésre kerülő ünnepélyes esten is tevékenyen részt vesznek majd. Addig pedig tematikus bemutatók is lesznek. Például a szaloncukorral szintén megismerkedhetnek majd az érdeklődők. Balogh László mestercukrász és Juhász Zoltán cukrász vezetik majd ezt a programpontot, tanulókkal. Tímár András Venesz-díjas mesterszakács adventi ételeket mutat majd be.

hirdetés